Mladi, radnici, posao
Shutterstock/Phovoir
Mladi, radnici, posao

Shutterstock/Phovoir

Foto: Shutterstock/Phovoir

Prednosti prestonice ne spori, ali lepota življenja u maloj sredini je kada se oslonimo jedni na druge, kaže tridesetogodišnji Miloš Perović. Zato se u rodno mesto vratio s diplomom Saobraćajnog fakulteta i životnom saputnicom.

"Ne može čovek biti sretniji nego da ostane onde gde se rodio, a taj opstanak podrazumeva i finansijsku sigurnost", kaže Miloš Perović, diplomirani inženjer saobraćaja.

Prvu platu, nedugo po završetku Pravnog fakulteta, Valjbona Hiseni dobila je u Kulturnom centru. Diplomirani ekonomista Milan Vučetić prvo iskustvo u struci stiče u Predškolskoj ustanovi.

"Moji prvi utisci za sada su dobri. Ovo mi je i šansa da steknem i radno iskustvo za dalji tok u mojoj budućnosti", kaže Valjbona Hiseni, diplomirana pravnica.

"Ovde u računovodstvenoj službi zajedno radim sa svojim mentorom tako da sam zadovoljan, a prva je plata legla, naravno", kaže Milan Vučetić, diplomirani ekonomista.

Mladen Simić okrenuo se zanatu i pokrenuo sopstveni posao. Preko nemačke organizacije "Help", uz još 14 svojih sugrađana, dobio je sredstva za neophodnu opremu. Kaže, ima posla za keramičare.

"Ja sam dobio preko Helpa vrednost 300.000, taj novac sam uložio, kupio sam sav potreban alat", kaže Simić.

Samo kroz projekat "Moja prva plata" i saradnju sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koji poržava preduzetništvo i turizam, angažovano je 25 visokoobrazovanih ljudi. Mladi se zapošljavaju i preko Nacionalne službe, nevladinih organizacija, projekata ministarstava.

"Ova generacija mladih ljudi zaista voli ovaj zavičaj i Gornju Jablanicu i naš zadatak je i naša misija da im omogućimo i stvorimo uslove da zaista ostanu ovde što je i kako interes same opštine tako i interes države Srbije", kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Manje od trećine nezaposlenih u Medveđi mlađi su od 35 godina, dvadeset dvoje je sa fakultetskom diplomom. Da se čini sve za ostanak, potvrđuju puni vrtići. Protekle godine rodilo se desetak beba više nego 2019.

Pročitajte: