Trpeza, večera, porodica, praznik, hrana
printscreen
Trpeza, večera, porodica, praznik, hrana

printscreen

Trpeza, večera, porodica, praznik, hrana , Foto: printscreen

Novogodišnje slavlje se bliži, a bogata trpeza, koja je neizostavni deo svakog slavlja, istanjiće kućne budžete za dane koji slede posle praznika.

Ljubica Pantelić iz Beogradske bankarske akademije ocenjuje da u narednom periodu neće biti pretprazničnih skokova cena.

"Mislim da smo sa skokovima cena za ovu godinu završili, ukoliko ne bude nekih neočekivanih i nepredviđenih okolnosti. Uglavnom se radi o poskupljenju sezonskih proizvoda, svežeg voća i povrća i možda malo ribe, zbog pojačane potražnje za post", rekla je Ljubica Pantelić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako dodaje, marketinške kampanje postaju sve agresivnije i da bi potrošači trebalo da budu oprezni.

Jutarnji program

Printscreen/RTS

Jutarnji program, Foto: Printscreen/RTS

"Ako obratite pažnju, imamo sezonske reklame velikih proizvođača i prodavaca koji prikazuju srećnu porodicu na okupu sa njihovim proizvodima na stolu. Ja apelujem na vas da budete umereni u svemu", istakla je Ljubica Pantelić.

Istraživanje jednog portala pokazalo je da se četvrtina građana zadužuje da bi kupilo poklone za predstojeće novogodišnje praznike.

Ljubica Pantelić savetuje potrošače da se ne zadužuju.

SALATE, SLAVA, TRPEZA

Shutterstock, ilustracija

SALATE, SLAVA, TRPEZA, Foto: Shutterstock, ilustracija

"Najbezbolnije je potrošiti ono što ste akumulirali u prethodnom periodu. Ako već imate želju da kupujete poklone i volite da se opustite tokom praznika, onda je bi bilo dobro da se unapred pripremite za to", kazala je Ljubica Pantelić.

Podseća da postoji mogućnost plaćanja platnim karticama i na rate bez kamate, ali ukazuje da ni to nije dobar način, pošto će i taj dug kasnije doći na naplatu.