Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Parlament, Skupština

Alo!/Marko Đoković

Parlament, Skupština, Foto: Alo!/Marko Đoković

U Skupštini Srbije poslanici su za danas završili raspravu u načelu o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koja će biti nastavljena u petak.

Pročitajte još:

Sednica se nastavlja sutra u 10 sati.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak, po hitnom postupku, u skupštinsku proceduru, a danas je ministar finasija Siniša Mali predstavio zakona, nakon čega je usledila rasprava.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Mali je rekao da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije rešiti taj problem za 15.785 građana.

Predlog zakona je, kako je rekao, kompromis i najbolje rešenje za sve tri strane, udruženja građana, banaka i države.

Mali je kazao da će izdvajanja države u svrhu primene ovog zakona će iznositi do 11,7 milijardi dinara i to tu slučaju da svi korisnici prihvate ponuđeno rešenje.

- Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema - naglasio je Mali.

Na dnevnom redu četvrte sednice je više predloga zakona: Predlog zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Češke o regulisanju duga Srbije prema Češkoj, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Rondex Finance Inc. o regulisanju neizmirenog duga Srbije prema Rondex Finance Inc. iz perioda klirinškog načina plaćanja, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o aktivnostima Francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji koji je podnela Vlada.

Narodni poslanici nastaviće da razmatraju i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Societe Generale Banka Srbija a.d. Beograd, Komercijalne banke a.d. Beograd i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad po zaduženju Javnog preduzeća "Srbijagas" Novi Sad, po osnovu Ugovora o kreditu za izgradnju gasovoda na teritoriji Srbije od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama sa Srbijom kroz ulaganje u kapital akcionarskog društva South Stream Serbia AG, Zug, Švajcarska.

Preporučujemo još:

Takođe, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima, Predlog zakona o izmeni Zakona o upravljanju aerodromima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o žičarama za transport lica, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova koje je podnela Vlada.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva o međunarodnom drumskom saobraćaju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zakone su danas obrazlagali i ministar za rad, zapšljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.