Siniša Mali
Printscreen
Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

On je objasnio da se predloženim izmenama postiže usaglašavanje odredbi Zakona o tržištu kapitala sa Zakonom o javnom dugu.

„Strani investitori i fondovi će moći na brz i efikasan način da ulažu u domaće hartije od vrednosti i u srpsko tržište kapitala“, rekao je Mali.

Mali je istakao da povećanjem dostupnosti i atraktivnosti domaćih hartija od vrednosti stranim investitorima, smanjujemo troškove finansiranja i obezbeđujemo bolju diversifikaciju investitora koji ulažu u domaće hartije od vrednosti.

„Na taj način, unapređuje se i razvija tržište kapitala. Prošle godine smo imali dve veoma uspešne emisije evroobveznica i to po istorijski najnižim kamatnim stopama. Pri poslednjoj emisiji obveznica u novembru emitovali smo 550 miliona evra obveznica sa prinosom 1,25 odsto, a prethodno smo u junu emitovali obveznicu u iznosu od 1 milijarde evra, na period od deset godina, sa stopom prinosa od 1,619 odsto i šest puta većom tražnjom“, rekao je Mali.

On je rekao i da će sutra biti emitovana emisija državnih obveznica denominovanih u evrima na rok od 20 godina, što se po prvi put dešava s obzirom na to da su do sada emitovane obveznice denominovane u evrima na najviše 15 godina, a uglavnom manje. Mali je dodao i da su srpske obveznice uvrštene na listu za potencijalno uključivanje u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.

Siniša MAli, Hit Tvit

Printscreen Pink

Siniša MAli, Hit Tvit, Foto: Printscreen Pink

Pred poslanicima je i Predlog zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

„Obezbediće se pouzdani podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovništva“, rekao je ministar.

On je objasnio da je Popis 2021. specifičan i po tome što bi trebalo da bude poslednji popis u Republici Srbiji koji se sprovodi na tradicionalan način, odnosno neposrednim pojedinačnim popisivanjem svih jedinica.

Na dnevnom redu Skupštine je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji za cilj ima povećanje produktivnosti i jačanje tržišnih veza malih i srednjih poljoprivrednih prehrambenih proizvođača.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za unapređenje zemljišne administracije, kao i o Predlogu zakona o potvrđivanju ugovora o kreditu između Republike Srbije i T.C. ZIRAAT BANKASI A.Ş. i DENIZBANK A.Ş, o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata.

Pred poslanicima je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (Nabavka voznih sredstava za Srbija voz), kao i Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu LD 2009 (2019) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam za izgradnju nove univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2 u Beogradu