Siniša Mali
Privatna arhiva
Siniša Mali

Privatna arhiva

Siniša Mali, Foto: Privatna arhiva

„Republika Srbija je juče ostvarila veliku pobedu na međunarodnom finansijskom tržištu, gde smo emitovali desetogodišnju obveznicu u iznosu od 550 miliona evra, i ostvarili kamatnu stopu, odnosno prinos, od 1,25 odsto. Reč je o velikoj pobedi i istorijskom trenutku jer smo ostvarili nikad nižu kamatnu stopu prilikom njihove prodaje, a to je važna vest jer se skuplji krediti zamenjuju jeftinijim, a javni dug se ne povećava“, rekao je ministar Mali.

Republika Srbija je ove rezultate ostvarila na jučerašnjem reotvaranju postojeće emisije evroobveznica, Srbija 2029, izdate 26. juna ove godine.

Mali je dodao da je namera da se ekonomskim reformama i kroz smanjenje rizika zemlje i ulaganja smanjuju kamatne stope na hartije od vrednsoti.

„Mi ćemo sa tom politikom nastaviti. Stare kredite zamenjujemo novijim jeftinijim, bez podizanja javnog duga, i na taj način štedimo novac i pokazujemo odgovornost prema građanima Srbije“, ocenio je on.

PROČITAJ JOŠ:

Prema njegovim rečima, ovim novcem će biti isplaćen dug u dolarima koji dospeva u februaru, a ta pozajmica je uzeta po značajno većoj stopi od 4,9 odsto, a tako će biti i smanjeno učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu.

„Ono što je posebno važno je to što isplaćujemo dug koji nam dospeva u februaru naredne godine, a koji nam je u dolarima. Mi ćemo na ovaj način učešće duga u dolarima spustiti na ispod 20 odsto. Na početku ove godine učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu je bilo 26 odsto. Sada idemo na ispod 20 odsto što i jeste naš cilj, da smanjimo rizik jer na oscilacije dolara ne možemo da utičemo. U redu je imati dug u evrima, dinarima, mala raspodela duga u raznim valutama je dobra, ali ne kolika je bila nekada“, rekao je ministar i ocenio da se „veoma odgovorno, pažljivo i precizno bavimo našim javnim finansijama“.

Mali je naglasio da je 2016. godine trošak kapitala bio mnogo veći, te da je prosečna ponderisana kamatna stopa iznosila 4,5 odsto, a da je sada sa ovom emisijom ona 3,27 odsto.

Siniša Mali

Privatna arhiva

Siniša Mali, Foto: Privatna arhiva

„Dakle, na naš celokupan dug, danas umesto 4,5 odsto, naš trošak na kamate je 3,27 odsto. To su milionske uštede za naš budžet, umesto da plaćamo skupe kamate i kredite mi ih sada vraćamo. Otvaramo prostor i za povećanje plata i penzija, za više inesticija u infrastrukturne projekte i na takav način pokazujemo koliko se na ozbiljan način bavimo javnim finansiama“, istakao je on.

Trenutak je okarakterisao istorijskim jer nikada niža kamatna stopa na hartije od vrednosti Republike Srbije nije ostvarena.

„Ovo je još jedna velika potvrda uspeha ekonomskih reformi nego sigurnosti i poverenja koje strani investitori imaju kad ulažu u Srbiju. Na aukciji smo imali preko 150 najvećih investicionih fondova, penzionih fondova, osiguravajućih kuća, koje su htele da ulažu u naše hartije. Tri puta je bila veća tražnja nego što je bila ponuda“, istakao je Mali.

On je rekao da je bitno istaći da Srbija na ovaj način ne podiže javni dug.

„Ovaj novac koji smo juče dobili je veoma jeftin novac, a iskoristićemo ga da vratimo obveznicu koja dospeva u februaru naredne godine, a čija je kamatna stopa 4,9 odsto. Dakle, umesto da plaćamo 4,9 odsto, sada plaćamo 1,25 odsto i kada pogledate kako se kreće trošak kapitala, kamatnih stopa, on se spušta iz meseca u mesec, iz godine u godinu, što je potvrda sigurnosti zemlje i ulaganja, potvrda dobrog kreditnog rejtinga, potvrda uspeha i napretka naših ekonomskih reformi“, zaključio je on.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Nikolija

06.11.2019 20:28

Odlicne vesti!