Siniša Mali
Alo!/Dejan Briza
Siniša Mali

Alo!/Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prema prognozi MMF i Svetske banke, Srbija će do 2023. godine biti nosilac privrednog rasta u regionu, rekao je ministar finansija Siniša Mali, gostujući u TV emisiji.

Pročitajte još:

- To su projekcije dve najeminentnije svetske finansijske institucije. S obzirom na dobre rezultate, fiskalnu konsolidaciju, činjenicu da će investicije imati stopu rasta od 4 odsto od 2020. do 2023. godine, a ostale zemlje 3,2 odsto u proseku, to znači da smo mi ubedljivo broj jedan. To govori da će naš BDP u naredne četiri godine biti uvećan za više od 20 odsto. Napravili smo mogućnost održivog rasta naše ekonomije - rekao je Mali.

Ministar navodi da je cilj države da rast bude sve veći, što vodi do povećanja plata i penzija, povećanja javne potrošnje, koja je prema njegovim rečima 30 odsto veća nego prošle godine. Prema njegovim rečima, performanse naše ekonomije su bolje nego što je planirano.

- U aprilu smo imali deficit od 10,3 milijardi, a planiran je deficit od 22 milijarde dinara. To je duplo bolji rezultat nego što smo projektovali. Kada saberete prva četiri meseca ove godine, mi smo u suficitu 5,5 milijardi dinara, a planirali smo deficit od 41 milijardu. Bolji smo za oko 400 miliona evra - rekao je Mali.

Ministar objašnjava da je budžet dobro i realno planiran, u odnosu na stopu rasta BDP-a, kao i u odnosu na projektovanu stopu inflacije.

- Jednostavno, performanse naše ekonomije su bolje nego što smo predviđali i po pitanju PDV-a, akciza i priliva ostalih elemenata budžeta. Dakle, ne možete kao što se radilo 2008. godine da iz kredita isplaćujete plate i penzije, tada je zemlja bila na ivici bankrota - podsetio je on.

Ministar podseća da Misija MMF dolazi u Srbiju naredne nedelje.

- Potvrdićemo rezultate iz 2018, kao i za prva četiri meseca ove godine, a razgovaraćemo i o ciljevima po pitanju strukturnih efekata - o EPS-u, Srbijagasu, privatizaciji Komercijalne banke - navodi Mali i objašnjava da Srbija nema finansijski aranžman:

- Aranžman sa njima ne podrazumeva njihov novac, već podršku u strukturnim reformama, a radimo na novim fiskalnim pravilima, na boljem upravljanju preduzećima i projektima.

Naveo je i da je prošle nedelje Vlada Srbije osnovala Komisiju koja će se baviti realizacijom i nadgledanjem velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji, čija je predsednica premijerka Ana Brnabić i navodi da je to "ogroman korak napred, jer u administraciji treba napraviti veće kapacitete i kontrolisati realizaciju investicija, da ne bi bilo kašnjenja i da te investicije ne budu promašene".

Mali se osvrnuo i na prošlonedeljnu posetu Kini, gde se predsednik Srbije Aleksandar Vučić šesti put sastao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom.

Potpisan je veliki broj sporazuma, a posebno je značajan sporazum za izgradnju Industrijskog parka u Borči.

- To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi, sa preko 10.000 zaposlenih. Ogromna je investicija, a izgradnja se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine - rekao je Mali.

Međunarodni monetarni fond MMF

Profimedia

Međunarodni monetarni fond MMF, Foto: Profimedia

On podseća da je izgradnja Industrijskog parka planirana u blizini petlje Zrenjanin, gde je i velika fabrika Linglong, ogromna investicija od milijardu dolara za taj grad, a kako navodi, očekuje se dolazak još dve fabrike.

Ministar podseća da je potpisan i finansijski Sporazum za auto-put Preljina - Požega, kao i Ugovor o revitalizaciji i sređivanju pruge od Novog Sada, preko Subotice do Kelebije, od preko milijardu dolara.

Takođe, potpisan je i Sporazum o revitalizaciji pruge Beograd - Niš - Preševo, što je prema oceni ministra finansija odlična vest.

Govreći o potencijalnom dolasku Folksvagena, Mali kaže:

- Folksvagen je stub nemačke, evropske i svetske ekonomije. Ako dođu u Srbiju to će biti potvrda svih naših rezultata i neće postojati bolji simbol svih reformi koje smo sproveli, da ne pominjem broj radnih mesta koji će biti otvoren.

Ministar je zaključio da bi voleo da se dobri rezultati prva četiri meseca ove godine nastave, da bi se stvorio, kako kaže, prostor za dodatno povećanje plata i penzija u značajnijem obimu. i najavljuje da će u septembru biti napravljen presek.

 

Komentari (1)

Časlav

03.05.2019 17:01

Dobri rezultati i reforme stvorili su mogućnost održivog rasta srpske privrede