Siniša Mali
MFIN
Siniša Mali

MFIN

Siniša Mali, Foto: MFIN

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom sa kojim je razgovarao o odličnoj saradnji dve države, kao i o sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiju. Na sastanku je bilo reči i o dugu koji je SR Nemačka u decembru prethodne godine otpisala Republici Srbiji.

Pročitajte još:

Ministar Mali je istakao da su poslednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i brojnim partnerima, podržane reforme i promene koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj.

„Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije“, rekao je Mali.

Preporučujemo još:

On je dodao da je saradnja sa SR Nemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

„U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko pedeset hiljada ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide. Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu – spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom je u stalnom porastu“, istakao je ministar.

Ministar finansija je podsetio da je sada u fokusu makroekonomska stabilnost, ravnoteža između rasta javne potrošnje, investicija i povećanja aktivnosti naše privrede.

Siniša Mali

MFIN

Siniša Mali, Foto: MFIN

Sagovornici su razgovarali i o dugu u iznosu od 18,5 miliona evra koji je Vlada Republike Nemačka otpisala Republici Srbiji u decembru 2018. godine, a zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata. Reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca.

 

Komentari (3)

Viktor

21.01.2019 18:30

Treba nastaviti ekonomske reforme i razvoj, saradnja sa Nemačkom daje veliki doprinos tome.

Milan

21.01.2019 18:41

Saradnja sa Nemačkom je značajna zbog odličnih privrednih veza, jer su nemci najveći investitori u Srbiji!

Slavica

21.01.2019 19:25

Ministar nastavlja odlicnu saradnju sa Nemackom isto kao i na prosloj funkciji.