Siniša Mali
Alo!/Marko Đoković
Siniša Mali

Alo!/Marko Đoković

Siniša Mali, Foto: Alo!/Marko Đoković

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije usvojen je Predlog Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, kojim se predviđaju ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje predviđeni deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3% BDP.

Ministar finansija Siniša Mali je naglasio da je budžet za 2020. godinu razvojni, te da se njime postiče dalji razvoj privrede. On je dodao i da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4%.

- Što se tiče privrednog rasta u ovoj godini, ohrabruju procene za treći kvartal, po kojima privredni rast iznosi 4,7%, tako da očekujemo da privredni rast do kraja godine bude i iznad projektovanih 3,5%. Ulaganje u obrazovanje i inovacije će omogućiti da Srbija nastavi sa visokim i održivim rastom ekonomije. Srbija pokazuje da može da ostvari visoke stope rasta bez obzira na usporavanje EU ekonomija. Prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3% BDP - rekao je Mali.

Siniša Mali

Printskrin

Siniša Mali, Foto: Printskrin

Ministar je istakao da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3% BDP, podsticaj rastu kroz povećanje javnih investicija, i poresko rasterećenje rada. On je dodao da se ovim predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i označava početak razvoja.

– U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije će sledeće godine rasti za 5,4%. Kada je reč o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je u tu svrhu predviđeno 198,9 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava se odnosi na saobraćajnu i železničku infrastrukturu. To znači da se ovim budžetom označava početak realizacije Nacionalnog investicionog plana. Takođe, povećali smo iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledeću godinu. I ono što je posebno važno, povećali smo iznos izdvojenih sredstava za lečenje retkih bolesti, koji će iznositi 2,4 milijarde dinara – rekao je Mali.

On je precizirao da su, kada je reč o infrastrukturi, izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate – Preljina, za izgradnju autoputa Beograd – Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, zatim za deonicu Obrenovac – Ljig, za deonicu Surčin – Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd – Surčin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice – Bubanj potok), brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, zatim za deonicu Preljina – Požega. U nacrtu budžeta su i projekat mađarsko – srpske železnice, kao i rekonstrukcija železničke pruge Niš – Dimitrovgrad.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade Republike Srbije smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da će se izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje. Njime će, kako je kazao, poslodavci imati oslobađanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje u toku ove godine nije bilo u radnom odnosu. U prvoj godini će imati oslobođenje od 70%, u drugoj 65% i u poslednjoj 60%. Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledeće 95% i treće 85%. Na taj način, napomenuo je Mali, Srbija će se po stopi nezaposlenosti približiti zemljama Evropske Unije.

- Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije. Nastavlja se projekat ”Povezane škole” koji će omogućiti da do septembra 2020. na brz internet bude povezano ukupno 1.000 škola, kao i opremanje još 10.000 digitalnih učionica. Kako bi omogućili najbolje uslove za rad za učenike budžetirana su sredstva za opremanje računarskih kabineta u preko 400 škola. U budžetu za 2020. su opredeljena sredstva za renoviranje desetine zgrada osnovnih i srednjih škola - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Pročitajte još:

Sredstva za Fonda za inovacionu delatnost su i u ovom budžetu povećana, dok je za podršku razvoju preduzetništva obezbeđeno tri milijarde dinara. Kao podrška razvoja nauke udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara. Za razvoj inovacione infrastrukture su obezbeđena sredstva za završetak Data centra u Kragujevcu, kao i sredstva za završetak Naučno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu. Značajnim povećanjem budžet Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je omogućen dalji razvoj eUprave uvođenjem novih servisa poput Jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

Ministar je zaključio da očekuje da će sledeće godine Srbija nastaviti ubrzani razvoj, te da je dobra potvrda dosadašnjih rezultata to što je zemlja napredovala za Duing biznis listi Svetske banke za četiri mesta, kao i što je rejting agencija Fitch povećala kreditni rejting Republike Srbije sa „BB“ na „BB+“, sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a rejting agencija Moody’s unapredila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije sa „stabilnih“ na „pozitivne“.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi

 

Komentari (1)

Natasa81

02.11.2019 21:51

Uvek lepe vesti iz ministarstva finansija