Laser
Alo.rs
Laser

Alo.rs

Laser, Foto: Alo.rs

U nedavnom medicinskom izveštaju lekari su dokumentovali slučaj anonimnog tinejdžera, koji je nekoliko sekundi gledao pravo u laserski pokazivač dok se sa svojim prijateljima igrao pucanja.

Tokom igre koristili su igračku s laserskim pokazivačem koja je bila namenjena treniranju kućnih ljubimaca. Iako se uređaji poput ovog često oglašavaju kao slabiji i manje štetni laseri, sve je više dokaza koji upućuju na to da mogu ozbiljno ošteti mrežnjaču, piše Science Alert.

- Iako smatramo da su sigurni, čak i kratkotrajno direktno izlaganje oka laserskom pokazivaču može dovesti do trajnog gubitka vida, s time da su deca posebno izložena riziku - objašnjava u izveštaju studentkinja medicine Carol Vitellas sa fakulteta Ohio (OSU).

ANKETA:

Da li ste nekada imali ovu "igračku" laser?

 

Gledao u laser samo nekoliko sekundi

Tačno taj tragični scenarijo dogodio se spomenutom tinejdžeru. Iako je laser gledao samo par sekundi, odmah je na nekoliko minuta izgubio vid.

Pet meseci nakon incidenta dečak je još uvek video zamagljeno i imao delimični gubitak vida na desnom oku te je otišao posetiti oftalmologa Fredericka Davidorfa s OSU-a.

Kazao je lekaru kako ponekad ne može videti pojedinačna slova, pogotovo ako čita tekst gledajući samo s desnim okom (sa zatvorenim levim okom). Testovi su otkrili da vidi normalno s levim okom, a slabije s desnim.

Oko

screenshoot/Youtube

Oko, Foto: screenshoot/Youtube

Prilikom sledeće posete, šest meseci kasnije, utvrđeno je da mu se vid popravio i da vidi normalno na oba oka, no taj naizgled pozitivan rezultat nije pokazivao pravu štetu nanesenu oku.

"Na nekim mestima nije ničega ostalo"

Davidorf je pomoću optičkog sistema za skeniranje visoke razlučivosti uočio šta se stvarno dogodilo s dečakovom mrežnjačom – ustanovio je da je laser uništio čitava područja s fotoreceptorskim stanicama, odnosno stanicama koje reaguju na svetlost (zvane štapići i čunjići).

- Na nekim mestima nije ničega ostalo, uopće nije bilo čunjića - kazao je Davidorf.

Lekari su dečaku utvrdili makularne opekotine na oba oka i pomoću sofisticiranog uređaja AO-OCT-SLO mogli prebrojati pojedinačne stanice koje sačinjavaju određene delove mrežnjače.

Ustanovili su da je laser na nekim područjima uništio fotoreceptorske stanice, s dve lezije u desnom i jednom u levom oku. Dobra vest je da će s vremenom dečaku biti sve bolje, mada je pitanje hoće li doći do potpunog oporavka.

- Oči mu nikada neće zaceliti u potpunosti. Uvijek će imati ožiljaka - rekao je Davidorf.

Medicinsko izveštavanje o ovom incidentu objavljeno je u časopisu Retinal Cases & Brief Reports.

Pročitajte još: