Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar Sijarto je preneo ministru Malom da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiju. Kako je istakao, vrednost ukupnih investicija će biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra. Pomenute kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metalo - prerađivačku industriju, i to sa naglaskom na centralnu i južnu Srbiju. Kada je reč o Vojvodini, tu će nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal Vlade Mađarske, pogotovo u uslovima pandemije koronavirusa. Dodao je da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija, kako bi one što pre počele da rade u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, sa posebnim naglaskom na modernizaciju pruge između Subotice i Segedina, koja je ključan projekat za stanovništvo tog dela dve zemlje. Kako je dogovoreno, u najkraćem roku će se preuzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izgradnja počela što pre, te kako bi sve bilo završeno do polovine 2022. godine.

Tema sastanka je bila i završetak rekonstrucije Narodnog pozorišta u Subotici, za koje će, prema rečima ministra Siniše Malog, Vlada Srbije izdvojiti 300 miliona dinara, koliko će biti u njega uložiti i Pokrajinska Vlada. Sagovornici su se saglasili da je taj projekat od izuzetnog značaja za oba naroda i obe države.

Siniša Mali je naglasio da je važno da u vremenima krize znate da možete da se oslonite na prijatelje, kao što je Mađarska, i zahvalio na ogromnoj podršci koju je ta zemlja na ovaj način pružila Srbiji.

Sagovornici su se saglasili da su obe zemlje obimnim i sveobuhvanim paketom ekonomskih mera odgovorili na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, te da su na taj način spasile svoje privrede. Kako je istakao ministar Mali, o tome svedoče i međunarodne finansijske institucije, koje su pohvalile način na koji se Srbija bori sa pandemijom, ali i makroekonomski rezultati.

Mali je istakao da je javni dug Srbije pod kontrolom i na nivou od 57% BDP-a, da je projekcija Ministarstva finansija da će privredni rast na kraju godine biti -1%, ali da on veruje da može da bude i na istom nivou od prethodne godine, te da je nezaposlenost na istorijski niskom nivou od -7,3%. Ministar Sijarto je potvrdio da će Srbija, ukoliko privredni rast bude na nivou od prošle godine, biti šampion u Evropi.
Peter Sijarto i Siniša Mali su zaključili da će ulaganje mađarskih investitora i novi infrastrukturni projekti još dublje povezati dva naroda i dve zemlje, i učvrstiti dobre odnose koje su započeli predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Nora

29.10.2020 23:51

Ulaganje stranog kapitala u nasu zemlju je od najveceg znacaja.

Nora

29.10.2020 23:52

Ekonomska politika ministra Sinise daje najbolje rezultate.