Hamburg
Google street view
Hamburg

Google street view

Foto: Google street view

 

* Najsiromašniji je grad-pokrajina Bremen, plate do 1.000 evra (malo za nemački standard)

* Najbogatije pokrajine su Bavarska i Baden-Virtemberg

* Berlin spada u najskuplje nemačke gradove

Stanovnici Bremena su od svih nemačkih saveznih pokrajina najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je i na istoku Nemačke, piše News Buzz.

- Na ivici siromaštva živi 22,7 posto građana grada-savezne pokrajine Bremena, a najmanji procenat se beleži u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Virtembergu- saopštila je savezna kancelarija za statistiku u Visbadenu.

Pročitajte još:

Iza Bremena najvećoj opasnosti od života u siromaštvu izloženi su građani istočnih saveznih pokrajina Meklenburg-Predpomorje i Saska-Anhalt, ali i glavni grad Berlin, gde 18,2 odsto stanovništva živi na ivici siromaštva.

Oktoberfest Minhen Pivo

Profimedia

Foto: Profimedia

Iako su vrednosti približne kada je reč o razlikama između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, razlike u ekonomskoj moći između istoka i zapada su još uvek primetne.

Novac, pare, evri, sitnina

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

No, primećeno je smanjenje opasnosti od siromaštva u nekim istočnim saveznim pokrajinama, uz povećanje na zapadu, poput savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija.

Od socijalnih grupa najviše su riziku siromaštva izloženi samohrani roditelji, 40,4 posto na zapadu i 44,5 posto na istoku zemlje. Savez sindikata Nemačke smatra skandaloznim porast samohranih roditelja kojima preti siromaštvo.

Na ivici siromaštva živi ona osoba kojoj je na raspolaganju 60 posto prosečnog primanja za određenu regiju, što je oko 1.000 evra mesečno.

BONUS VIDEO: Bili smo u "karton sitiju" ispod Pančevačkog mosta

 

Komentari (4)

Član iluminata

02.08.2019 21:11

Aha oće to. Tako je, kako da ne. Nemačka siromašna zemlja... Ma dabome. A voda je suva i po pustinji plove gliseri.

Xxx

03.08.2019 00:31

Kako da ne a vecina vozi dobar auto idu na godisnje gde nemci da zive lose zive losije oni sto primaju socijalu mada i o njima brine drzava i ne mogu biti gladani za razliku od Srbije gde je socijala 5000din

Ahahahah

05.08.2019 19:19

Pa da zbog toga dolaze sa automobilima od 100.000€

marko

07.08.2019 08:04

Trebala bi bogata Srbija da pomogne siromašnu Nemačku da preživi. Hahaha