Kristin Lagard
EPA
Kristin Lagard

EPA

Kristin Lagard, Foto: EPA

- Mada su sve opcije na raspolaganju, program kupovine obveznica i ponuda dugoročnih kredita bankama, u nekim slučajevima uz negativnu kamatnu stopu koja se plaća bankama da se zadužuju, pokazali su se efikasnim i mogli bi da budu modifikovani pošto se pandemija razvija - izjavila je Lagard, prenosi agencija AP.

U obraćanju na današnjoj onlajn konferenciji ECB-a, ona je upozorila da se ekonomija 19-članog bloka suočava sa "truckavim", "stani-kreni" oporavkom uprkos dobrim vestima o potencijalnim vakcinama.

Takođe je ocenila da bi trajne promene u ponašanju mogle da razvuku period oporavka i da će vladama i centralnim bankama biti potrebne politike za premošćavanje jaza dok vakcina ne bude u širokoj upotrebi.

Na poslednjem sastanku ECB-a 28. oktobra, Lagard je rekla da postoji „mala sumnja“ da će monetarna vlast 19 zemalja članica evrozone ići na povećanje svog programa podsticaja na sastanku 10. decembra.

Analitičari predviđaju dodatne stimuluse pošto ponovni novi rasta broja zaraženih korona virusom i delimično zatvaranje privreda vrše pritisak na ekonomski rast.

U međuvremenu, inflacija u evrozoni je u septembru iznosila minus 0,3 posto i nastavlja da se kreće znatno ispod targetirane stope ECB-a od približno 2,0 odsto.

Pročitajte još: