Siniša Mali
Promo
Siniša Mali

Promo

Siniša Mali, Foto: Promo

Kako je agencija ocenila, dobro izbalansiran budžet za 2020. godinu, fiskalna disciplina Vlade Republike Srbije i visina depozita, pružaju dovoljno fiskalnog prostora za post krizno reagovanje.

Fitch agencija posebno ističe da je rast investicionih ulaganja nadmašio očekivanja u četvrtom kvartalu 2019. godine, kao i da je taj trend nastavljen i u 2020. godini.

Rejting Republike Srbije je otporniji na šok izazvan korona virusom zahvaljujući tome što je uticaj turizma na ekonomiju mali, povećanim deviznim rezervama, pozitivnim uticajima nižih cena energije i umerenom učešću nerezidenata u javnom dugu.

Takođe, dobro je i to da je inflacija u februaru ostala niska i stabilna na nivou od 1,9%.

Još jedan dobar pokazatelj jeste rast deviznih rezervi Republike Srbije, koje su za poslednjih godinu dana povećane za više od 2 milijarde evra. Naime, devizne rezerve povećane su sa 11,4 milijardi evra, koliko su iznosile u februaru 2019. godine, na 13,5 milijardi evra, koliko su iznosile na kraju februara 2020. godine.

Izuzetno pozitivno se ocenjuje značajan i konstantan pad učešća duga opšte države u bruto domaćem proizvodu. Koliko je to smanjenje značajno, agencija Fitch potkrepljuje i činjenicom da učešće duga opšte države u BDP-u u poslednjih nekoliko godina beleži pad za čak 18,3% procentnih poena - sa 71,2% na kraju 2015. godine na 52,9% na kraju 2019 godine.

U izveštaju agencije konstantuje se da je značajan napredak postignut u unapređenju poreske administracije i upravljanju javnim finansijama.

Agencija pozitivno ocenjuje i jačanje bankarskog sektora. Udeo problematičnih kredita (NPL) smanjen je na 4,1% na kraju decembra 2019. godine, u odnosu na oko 5,7% koliko je iznosio na kraju 2018. godine.

Prema proceni ove rejting agecije, očekuje se da će rast BDP-a u 2021. godini iznositi 5,8%, što je za 2,2 procentna poena više od prethodne prognoze, a zahvaljujući očekivanom rastu investicija, oporavku privatne potrošnje, poboljšanju uslova na tržištu rada i oporavku tražnje.

Zahvaljujući merama fiskalne discipline Vlade Republike Srbije, kao i merama fiskalne konsolidacije, agencija Fitch ocenjuje da će deficit opšte države u 2021. godini iznositi 0,3% BDP-a.

Posebno se ističe i posvećenost Vlade Republike Srbije očuvanju kontinuiteta aktuelne ekonomske politike, kao i uspešno sprovođenje mera strukturnih reformi, što agencija navodi kao ključne faktore za povećanje kreditnog rejtinga u narednom periodu.