Kraš
Youtube Printscreen
Kraš

Youtube Printscreen

Kraš, Foto: Youtube Printscreen

Kappa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, holding kompanija u stopostotnom vlasništvu Nebojše Šaranovića, osnovana 2000. na Kipru, ovog ponedeljka je putem kastodi računa RBA Austrija prešla pet odsto vlasništva Kraša, objavila je danas Zagrebačka berza i potvrdila nezvanične informacije koje već nekoliko dana "drmaju" hrvatsku javnost.

Prema najnovijim informacijama, Šaranović je i danas nastavio da kupuje akcije ove hrvatske kompanije, ali i dalje ostaje pitanje kakve su zapravo njegove namere - da li želi kontrolni paket u Krašu ili će se zaustaviti sa trenutnim aktivnostima na Zagrebačkoj berzi.

Pročitajte još:

Hrvatski mediji preneli su, podsetimo, da je Šaranović u čijem je vlasništvu kiparska grupacija Kappa Star, kupio veliki broj deonica u kompaniji Kraš, kao i da je kupovina akcija na Zagrebačkoj berzi obavljana sa kastodi računa Rajfajzen banke Austrija. Iz Kappa Star grupacije potom su rekli da "nemaju komentar".

Prema informacijama Zagrebačke berze, na kastodi računu je do četvrtka bilo upisano 3,06 odsto, odnosno 45.804 deonica Kraša, a u petak ili ponedeljak pređen je prag od pet odsto.

Intenzivna kupovina na Zagrebačkoj berzi je nastavljena i danas. Do 13.30 sati srpski preduzetnik, koga u Hrvatskoj nazivaju i kraljem papira, kupio je gotovo 60.000 deonica Kraša. Deonica konditora tom prilikom je ponovno uzletela i to na 850 kuna (13.500 dinara), odnosno za 20 odsto u odnosu na jučerašnju zaključnu cenu, a u pola radnog dana ostvaren je promet od gotovo 50 miliona kuna.

Stvari o kojima treba da razmišljate ako pokrećete posao

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 16.09.2019. 14:10 Svaki preduzetnik će reći isto. Pokretanje sopstvenog biznisa je veliki rizik. Bez obzira da li ste mladi i željni novih iskustava ili se dugo premišljate da date otkaz i pokrenete nešto svoje treba da znate sledeće. Dobar plan je ključ svega!

Podaci su potom pokazali da se do tri sata popodne trgovalo sa ukupno 4,3 odsto deonica Kraša na berzi u vrednosti od 6,7 miliona evra. Tako je Šaranović u Krašu stekao udeo od oko 10 odsto.

Kappa Star Grupa je investiciona kompanija koju čini pet članica - dve fabrike biskvita i keksa Jafa u Crvenki i Banini u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir - Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.

KSG je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija koja posluje u 33 zemlje, širom Evrope i severne i južne Amerike, ima 350 proizvodnih lokacija i zapošljava oko 45.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete