Novi Beograd
PrintscreenYoutube
Novi Beograd

PrintscreenYoutube

Novi Beograd, Foto: PrintscreenYoutube

Te mere bi trebalo da olakšaju građanima pristup stambenim kreditima za kupovinu stanova i u "sivoj fazi" gradnje.

"Ministarstvo podržava i pozdravlja nove mere NBS, jer one imaju višestruki značaj pre svega za građane, za privredu i za podizanje životnog standarda građana", rekao je Obradović za Tanjug.

Ističe da je udeo građevinarstva u BDP-u 2016. godine bio 3,9 odsto, dok je prošle godine iznosio 5,7 odsto i istakao da se Srbija približava visokorazvijenim zemljama po udelu građevinarstva u BDP-u.

"Po proceni Republičkog zavoda za statistiku mogu da kažem da smo zahvaljujući građevinskoj industriji uspeli da sačuvamo visoki nivo rasta BDP-a ove godine. Naša procena je da će se taj rast u 2020. godini, iako imamo pandemiju, nastaviti i naša optimistički procenat je da će vrednost izvedenih radova biti veća za oko 6,8 odsto", rekao je Obradović.

Radnici, građevina

Alo!/Ognjen Radošević

Radnici, građevina, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

On je ukazao i da je građevinska industrija dala značajan doprinos rastu BDP-a Srbije, a pre svega zahvaljujući projektima Ministarstva građevinarstva među kojima su i stanovi za pripadnike snaga bezbednosti.

Govoreći o merama NBS, Obradović je naveo da one imaju višestruki značaj, pre svega za građane da lakše dođu do stana, zatim za privredni rast, ali i za podizanje životnog standarda građana.

"Sada je svim građanima olakšano dobijanje kredita i dolaženje do stana, a ne samo do prvog stana što smo imali kao prethodnu meru, a privredi će omogućiti brži obrt finansijskih sredstava i to će podići rast i razvoj privrede kroz građevinsku industriju", zaključio je Obradović.

Da li planirate kupovinu novog stana?