Banka
Shutterstock
Banka Poštanska štedionica

Promo

Banka Poštanska štedionica, Foto: Promo

Inače, od početka pandemije klijenti se sve više upućuju na elektronski kontakt sa bankama i novcem, pa se čak i neke vrste kredita i osiguranja mogu realizovati "iz fotelje", pomoću nekoliko klikova mišem.

Da li obaveze u bankama obavljate elektronski ili na šalteru?

 

"Ne razmišljamo o skraćenju radnog vremena sa strankama. Bilo je slučajeva, kao i u drugim bankama, da je radno vreme skraćivano nekim danima, jer se dešavalo da se neko od zaposlenih u ekspozituri zarazi koronom, a onda moraju svi da se testiraju. Tada se šalje ekipa iz druge ekspoziture i skrati se radno vreme za sat ili dva, ali zaista nije bilo reči o generalnom skraćenju rada", rekli su nam iz jedne banke.

U drugoj, pak, kažu da su se iznenadili informacijom koju su danas pročitali u medijima i tvrde da nemaju u planu skraćenje radnog vremena filijala, niti znaju da je bilo koja druga banka razmatrala takav potez.

"Ne znamo odakle takav podatak, moguće da neka banka trenutno ima problem sa odsustvima zbog pandemije, pa su otuda krenule takve priče".

I Dušan Uzelac, ekonomista i osnivač portala "Kamatica", rekao nam je da nije čuo ništa konkretno na temu skraćenja radnog vremena banaka - "samo tračeve".

Za trećinu manje filijala

Kako je "Blic Biznis" nedavno pisao, broj banaka u Srbiji smanjen je za deset godina sa 33 na 26, broj zaposlenih za 6.405, a broj filijala za 800 ili skoro trećinu. Istovremeno, profit bankarskog sektora od 2011. godine do danas uvećan je 30 puta, depoziti su duplirani na 29 milijardi evra, a obim kredita je porastao skoro pet puta!

Smanjenje broja zaposlenih, pa i broja filijala, posledica je novih trendova u bankarstvu. Sve više je prisutno elektronsko i mobilno bankarstvo, a situacija sa koronom je još više ubrzala te trendove, koji su pre svega povezani sa automatizacijom određenih procesa i smanjivanjem potrebe za fizičkom radnom snagom. U svetu imate posebno prisutan razvoj fintecha u oblasti bankarstva, od plaćanja do potpuno digitalizovanih onlajn banaka, pa tu na to morale da reaguju i klasične banke", rekao je u razgovoru za "Blic Biznis" Dejan Erić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Komentari (1)

xxx

24.03.2021 08:57

i ovako rade do 16h pa narod koji rafi ne moze nista a vikendom naravno ne rade....