Si Đinping
Tanjug/AP
Si Đinping

Tanjug/AP

Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Sada već davne 2005. godine, EU je dala zanimljiv predlog: Podstaknuta velikim rastom trgovine sa Kinom, rodila se ideja izgradnje trans-kontinentalnog puta koji bi povezivao kineski Šangaj i nemački Hamburg!

Ukoliko ovu ideju sprovedu u delo, biće to jedan od najvećih zajedničkih projekata Azije i Evrope. Autoput bi trebalo da bude dugačak oko 8.445 km, imaće 8 traka, i povezivaće kineski Šangaj i nemački Hamburg.

Put između ova dva grada bi prema nekim procenama trajao nešto više od 5 dana. Ovakva ruta će povećati i ubrzati transfer robe između dva kontinenta. Postaće neverovatna atrakcija za sve avanturiste.

Autoput je dizajniran za prosečnu brzinu od oko 110 km na sat. Prolaziće kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Nemačku.

Prema rečima ruskih i kineskih zvaničnika, "Meridian" će imati jednaku stratešku važnost kao transportni putevi preko Sueckog kanala i Severne rute.

Izgradnja trans-kontinentalnog puta savršeno se uklapa u planove kineskog predsednika Si Đinpinga, koji radi na ostvarenju krunskog plana svoje vladavine - Novog puta svile.

Izgradnju puta, odobrila je i Rusija, a za sada se zna da će najveći deo biti finansiran iz privatnih izvora, dok će u Kini biti finansiran kako iz privatnih, tako i državnih izvora.

Komentari (1)

ВОЈИН ИГЊАТИЈЕВИЋ

07.05.2020 16:35

Б Р А В О - доообааар поглед у БУДУЋНОСТ !!!