Jorgovanka Tabaković
Tanjug
Jorgovanka Tabaković

Tanjug

Jorgovanka Tabaković, Foto: Tanjug

Svako od nas se ponaša u skladu sa svojim vaspitanjem, znanjem, iskustvom – ličnim i istorijskim, ali i odgovornošću, kako prema sebi tako i prema drugima. Krizne situacije su mnogima značajno iskustvo. Sankcije, NATO agresija 1999, smrt najbližih – sve su to događaji koji vas nauče da se u nepredviđenim okolnostima ponašate odgovorno.

Za to NBS ima dobru podlogu.

Šta da očekujemo kad je u pitanju inflacija?

- Imajući u vidu da je i tokom pandemije očuvana puna makroekonomska, finansijska i fiskalna stabilnost i da je paketom ekonomskih mera sačuvana perspektiva rasta i razvoja Srbije, građani mogu da očekuju kretanje inflacije na niskom i stabilnom nivou i u narednom periodu. Očekujemo da se inflacija kreće na niskom i stabilnom nivou od oko dva odsto, kao i prethodnih sedam godina. NBS će, kao i svih prethodnih godina, nastaviti pažljivo da prati kretanje i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka.

Kako ocenjujete bankarski sektor u 2020. godini? Imali smo dva moratorijuma na otplatu kredita građana i privrede, kako su banke to iznele?

- Uradili smo mnogo toga u prethodnih osam godina kako bismo obezbedili stabilnost bankarskog sektora, povoljno finansiranje privrede i građana, povećali dostupnost bankarskih usluga na domaćem tržištu i unapredili zaštitu interesa korisnika i deponenata. O uspešnosti sprovedenih reformi najbolje svedoče spremnost i sposobnost bankarskog sektora da u vanrednim zdravstvenim okolnostima bez presedana u novijoj istoriji odgovori na sve izazove, uspešno sprovede moratorijum na otplatu obaveza klijenata, nastavi s rastom kreditne aktivnosti i daljim unapređenjem u oblasti elektronskog plaćanja i drugim aspektima svog poslovanja. Pored dva moratorijuma koji su kao obavezna olakšica omogućeni svim klijentima banaka i finansijskog lizinga, NBS je stvorio i regulatorne pretpostavke za odobravanje brojnih drugih olakšica u pogledu otplate obaveza dužnika banke i olakšanog pristupa finansiranju.

Uprkos pandemiji i svim problemima koje nosi, u Srbiji je zabeležen rast kredita i kod građana i kod preduzeća. S druge strane, nivo nenaplativih zajmova je jako nizak. Šta vam to govori?

- Očuvana visoka kapitalizovanost i likvidnost bankarskog sektora, istorijski najniži nivo problematičnih kredita, uz nastavak dvocifrenih stopa rasta kreditne aktivnosti – od 12,1 odsto međugodišnje u oktobru, potvrda su očuvane stabilnosti i spremnosti banaka da odgovore svim izazovima, uz obezbeđeno povoljno finansiranje privrede i građana. Zahvaljujući aktivnostima NBS, učešće problematičnih kredita je na kraju septembra svedeno na 3,4 odsto, što predstavlja najniži nivo od kada se taj pokazatelj prati. Smanjenje nivoa problematičnih kredita oslobodilo je sredstva banaka za novo kreditiranje, odnosno dalji rast kreditne i privredne aktivnosti. Očekujemo da će udruženi efekat niza preduzetih mera sprečiti povećanje kašnjenja u otplati kredita.

Očekujete li da će banke zadržati kamate na kredite na sadašnjem nivou? Da li imate saznanja kako će nastaviti da posluju, pre svega sa privredom? Mogu li se privrednici nadati povoljnijim uslovima zaduživanja s obzirom na vrednost referentne kamatne stope?

- NBS ublažava monetarnu politiku kontinuirano od maja 2013. godine. Od tada je referentna kamatna stopa smanjena sa 11,75 na jedan odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. Time smo dali ključan doprinos padu kamata na dinarske kredite. Kamate na nove dinarske kredite privredi višestruko su smanjene, i u oktobru su u proseku iznosile 3,4 odsto. Imajući u vidu projekciju inflacije, uslovi dinarskog kreditiranja trebalo bi da ostanu povoljni. Pored toga, očekuje se zadržavanje povoljnih uslova finansiranja i u zoni evra, tako da bi i kamate na kredite u evrima na domaćem tržištu trebalo da ostanu povoljne.”

Građani i dalje najviše uzimaju gotovinske zajmove, ali i kupuju stanove na kredit. Šta vam to govori?

- Pre svega, rast tražnje stanovništva za gotovinskim i stambenim kreditima i u uslovima pandemije ukazuje da su, zahvaljujući merama vlade i NBS, sačuvana radna mesta i zarade naših građana, što za rezultat ima i očuvano poverenje i njihovu veću spremnost da troše i investiraju u svoju budućnost. Nastavak rasta kreditne aktivnosti nam govori da se ostvaruje snažna pozitivna veza između finansijskog i realnog sektora i da će kreditna aktivnost nastaviti da podržava započeti ekonomski oporavak i u narednom periodu.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Julkica

03.01.2021 13:59

Zasto, Jorgovanka niste dali morotorijum za sve gradjane?Bili ste mi omiljeni a sad vise ne!