Jorgovanka Tabaković
Alo!/Marko Đoković
Jorgovanka Tabaković

Alo!/Marko Đoković

 Foto: Alo!/Marko Đoković

Fokus novembarskog sastanka bio je na temi „Korišćenje velikih skupova podataka u centralnim bankama” (Big data in central banks), saopšteno je iz Kabineta guvernera NBS.

Na sastanka su predstavljeni i rezultati ankete koju je sproveo Komitet „Irving Fišer”, u kojoj se više od 80 odsto anketiranih centralnih banaka izjasnilo da koristi velike količine podataka i mašinsko učenje u različitim oblastima, uključujući ekonomska istraživanja, sprovođenje monetarne politike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka, o načinima za prikupljanje i obradu podataka, kao i o mogućnostima za razvoj međunarodne saradnje centralnih banaka po ovom pitanju.

U takvim uslovima, kako je navela, prikupljanje velikih skupova podataka iz alternativnih izvora otvara nove mogućnosti, ali nikada ne umanjuje vodeći značaj koji za centralne banke imaju redovni zvanični podaci izrađeni u skladu s najvišim standardima.

“Zbog toga je pođednako važan i razvoj tehnoloških standarda i procedura zaštite, pristupa, korišćenja i čuvanja velikih podataka”, ocenila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Pročitajte još: