RTB Bor
Alo!/Vladimir Marković
RTB Bor

Alo!/Vladimir Marković

RTB Bor, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Prodaja RTB Bor je od strateškog značaja za Republiku Srbiju. Sa ovim postojećim obimom proizvodnje i brojem zaposlenih, to preduzeće doprinosi našem BDP-u 0,8 odsto na godišnjem nivou. Sa novim investicijama od 1,260 miljardi dolara u narednih šest godina, sa povećanjem obima proizvodnje od nekoliko puta, učešće RTB Bor u ukupnom BDP će se minimum duplirati - rekao je ministar Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom energetike i rudarstva Aleksandrom Antićem u Vladi Srbije na kojoj je objavljeno da je najbolju ponudu dao kineski "Ciđin majning grup" (Zijin Mining Group Co., Ltd).

Siniša Mali

Tanjug/Sava Radovanović 11.06.20

Siniša Mali, Foto: Tanjug/Sava Radovanović 11.06.20

On kaže da je ova uspešna prodaja odlična vest za građane Srbije.

- Za građane Bora, Majdanpeka, ovo je fenomenalna vest. Treba zamisliti kako će taj kraj izgledati kada se investira 1,260 milijardi dolara u narednih šest godina. Obaveza Vlade Srbije je da što pre završi Dunavski koridor, od Požarevca, ka velikom Gradištu, Donjem Milanovcu, da investiramo više u infrastrukturu. Sa investicijama, ceo istok Srbije ponovo postaje nosilac rasta i razvoja naše ekonomije - rekao je ministar.

U prvih šest meseci ove godine stopa rasta naše ekonomije je 4,5 odsto, ističe ministar Mali i navodi da smo među tri zemlje u Evropi po tom rastu.

- Sa ovom investicijom pretendujemo da budemo prvi, da budemo u Ligi šampiona i zemlja u Evropi sa najvećom stopom rasta u narednih nekoliko godina - rekao je Mali.

Podsetio je da uspeh ovog tendera ukazuje da se Srbija promenila i da je sada ekonomski snažnija, s obzirom na prethodne neuspele pokušaje privatizacije.

- Sada se vidi koliko je važna stabilizacija javnih finansija i koliko su bile hrabre odluke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića dok je još bio predsednik Vlade 2014. godine - rekao je on.

Komentari (4)

Pera Detlic

31.08.2018 17:49

Odakle ce drzava da vrati 900 miliona dolara dugova RTB Bor-a koje je preuzela?

slađa

31.08.2018 23:57

Nema dileme oko uspeha koji je postignut kupovinom i najavljenim ulaganjem u Borske rudnike od strane više nego prijateljske Kine. Ogromna i dobra vest za celu Srbiju.

GAGA9

01.09.2018 23:42

Strucnost i hrabrost nase Vlade uliva poverenje investitorima da ulazu u najznacajnijim projektima koji su odavno bili otpisani kod drugih vlasti.Ovaj potez ce preporoditi Borski okrug a takodje i sve gradjane nase drzave.Nece biti potrebe da odlaze iz svoje zemlje,vec ce ostajati ovde.Jer jaka drzava su jake finansije i racionalno trosenje novca i odabir pravih strateskih partnera.

Sikima

02.09.2018 02:31

Ekonomija nasih regiona samo ceka pravu priliku... Samo napred