Građani, ljudi
TANJUG/ JAROSLAV PAP
Novac, pare

Shutterstock

Novac, pare, Foto: Shutterstock

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, mikro i malih preduzeća, u okviru drugog ciklusa Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Vlade Srbije, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije i uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW). Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 300 miliona dinara.

PKS je partner u implementaciji Programa kome je poverena je realizacija stručno-edukativnih obuka i mentorsko vođenje i savetovanje aplikanata.

Novac je i u drugoj fazi sprovođenja Programa dostupan kroz kredite sa povoljnim kamatama kod partnerskih banaka, a predviđena su i bespovratna sredstva.

Program obuhvata petodnevnu obuku za izradu poslovno-investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja, i mentorsko vođenje i savetovanje.

Povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu do 3,6 miliona dinara dodeljuju se za finansiranje investicija kao i za operativne troškove.

Pogodnost je fiksna kamatne stope u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

Korisnicima kredita kolateral može biti samo predmet finansiranja, a maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita su do 1 odsto od njegovog.

Cilj ovog programa podrške je da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja u sektoru MMSP i preduzetništva i otvaranju novih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji.

Kao partnerske banke u Programu učestvuju Raiffeisen Banka, UniCredit Banka i Banka Poštanska štedionica.