Kito, Ekvador, demonstracije
Twitter/Printscreen
Kito, Ekvador, demonstracije, Foto: Twitter/Printscreen

 

* Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno proglasio je vanredno stanje u zemlji

* Ekvador je paralisan štrajkovima i blokadama organizovanim zbog povećanja cene goriva za više od 100 odsto

* Besni zbog poskupljenja, građani su blokirali ulice i pale gume

U Ekvadoru su juče škole bile zatvorene, a saobraćaj je zbog štrajka bio otežan ili prekinut u više regiona. U Kitu nisu vozili autobusi i taksi vozila, a učenici su izašli na ulice i pridružili se drugim demonstrantima koji su blokirali ulice i palili gume.

Pročitajte još:

- Da bi se osigurala bezbednost građana i izbegao haos, proglasio sam vanredno stanje na nacionalnom nivou - rekao je Moreno posle sastanka Vlade.

Neka objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu i da ne budu kao Švedska!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 03.10.2019. 13:18 Odgovor švedskoj aktivistkinji Greta, Foto: Tanjug/AP * Ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio Greti Tunberg * Putin smatra da je Greta poslata, kako bi ostvarila nečije interese * Takđe, Greti je poručio da objasni ljudima u Africi zašto treba da nastave da žive u siromaštvu, a ne kao Švedska Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne deli entuzijazam u vezi sa govorom švedske aktivistkinje za očuvanje životne sredine Grete Tuberg u Ujedinjenim nacijama i osudio korišćenje dece i tinejdžera radi ostvarivanja tuđih interesa.

Vanredno stanje omogućava uspostavljanje zona bezbednosti na teritoriji Ekvadora, suspenziju ili ograničavanje nekih prava, poput slobode kretanja i uvođenje cenzure u medije. Takođe, sada će biti moguće angažovanje vojske i policije na očuvanju javnog reda.

Ustav Ekvadora predviđa da te mere mogu biti na snazi 60 dana, a nakon toga produžene za još 30 dana.

​Demonstranti su se odmah nakon toga nedaleko od zgrade Vlade sukobili s policijom, gađajući policajce kamenjem i „molotovljevim koktelima“. Policija je na to odgovorila suzavcem.

Građani su besni na Vladu zbog ukidanja subvencija na dizel i gas u okviru sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom potpisanim u martu, koji je doveo do povećanja carinskih nameta i do 123 odsto.

Sporazumom je dogovoreno da MMF pozajmi Ekvadoru 4,2 milijarde dolara u zamenu za ekonomske reforme u periodu od tri godine.

Ruski akademik otkriva šta se zapravo krije iza tajnog testiranja

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 03.10.2019. 16:45 Napetost na Pacifiku Severna koreja, balistička raketa, podmornica, Foto: Printscreen Twitter * Severna Koreja lanisrala novu balističku raketu * Ruski akademik analizirao razlog za lansiranje * Navo je tri glavna razloga zbog čega se Kim odlučio na ovaj potez Najnovije lansiranje rakete Severne Koreje može ukazivati na to da je Pjongjang postigao novi tehnološki nivo, izjavio je za TASS vodeći istraživač Centra za korejske studije Instituta Ruske akademije nauka na Dalekom istoku, Konstantin Asmolov.

Ekvador se nalazi u finansijskim problemima i Vlada je primorana da se zadužuje u inostranstvu. Centralna banka je u julu procenila da dug iznosi 36 odsto BDP-a. Moreno za deficit optužuje svog prethodnika na čelu države Rafaela Koreu, koji je je bio predsednik od 2007. do 2017. godine.

BONUS VIDEO: Taksisti napali građane!