Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Drugi minimalac privrednicima i zaposlenima biće isplaćen u prvoj nedelji juna.

Uplatu na namenske račune poslodavci mogu da očekuju najkasnije do 5. juna, imajući u vidu da je to poslednji radni dan u nedelji.

Prvi minimalac za 1.052.000 radnika u 232.000 preduzeća država je isplatila 7. maja. Novih 30.000 dinara država će na namenske račune uplatiti najkasnije za desetak dana.

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti pomoć, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Prvo i najvažnije pravilo jeste da na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade na crno. Drugo pravilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana pre 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Pravilo je i da poslodavac nema pravo na minimalac ukoliko je smanjio broj radnika tokom vanrednog stanja do 15.03.2020. godine za više od deset odsto, izuzev zaposlenih kojima je do tada istekao ugovor o radu zaključen na određeno vreme.

Uredba predviđa i da poslodavac gubi pravo na direktna davanja i fiskalne pogodnosti ukoliko pre isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate minimalca smanji broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene sa kojima je zaključio ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji ističe pre 3 meseca od poslednje isplate minimalca.