Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila minimalnu zaradu u julu, odnosno koja su iskoristila pomoć države u prvom paketu ekonomskih mera, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške. Oko 235.000 preduzeća, odnosno 1.050.000 radnika, za nove minimalce biće prijavljeni automatski.

- Oni će po automatizmu dobiti i 60 odsto minimalne zarade u avgustu i septembru, a ukoliko neko ne želi taj novac, može da ga vrati u trezor Republike Srbije - objasnili su iz ministarstva finansija.

To praktično znači, da će svi oni radnici koji su tokom prethodnih meseci primili po 90.000 dinara, dobiti još po 36.000 dinara, a sve ukoliko se njihovi poslodavci ne odluče da novac ipak ostave u trezoru države.

Preporučujemo i:

Najveći broj radnika će platu ponovo primiti iz dva dela, kao što je to bio slučaj tokom sprovođenja prvog paketa mera. Mogućnost koja, takođe, postoji jeste da poslodavac isplati celu zaradu, kao što je to činio pre krize, a da dodatak koji dobija od države bude dodatak na platu. Ipak, imajući u vidu da gotovo da nema kompanije u Srbiji kojoj poslovanje zbog trenutnih okolnosti nije ozbiljno narušeno, malo je poslodavaca koji će i biti u mogućnosti da na takav način postupe.

- Očigledno je mere spašavaju privredu, rezultati prvog paketa su dobri. Krajnji rezultat je još neizvestan jer ne znamo koliko će zdravstvena kriza trajati, ali je dobro da se odgovara na izazove u hodu - ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić.

Problemi su takvi, kako kaže, da ne možete da donesete, i nije ni dobro doneti neku srednjoročnu strategiju ili dužu, jer je neizvesno šta će biti sledećeg meseca, a kamoli na jesen ili na neki duži rok.

- Posle početnog udara u martu, sad su usledile nove mere koje su došle pre svega kao rezultat neočekivano dobrih rezultata u ekonomiji. Otvorio se prostor za nove direktne mere. S druge strane, postojala je neizvesnost i u privredi, povodom završetka tog prvog izdašnog paketa mera. Ovo tumačim kao jedan prelazak ili prizemljenje... na nešto skromniju pomoć - kaže Nikolić.

Radnici, posao

Alo!/Dejan Briza

Radnici, posao, Foto: Alo!/Dejan Briza

I novoosnovana preduzeća imaju pravo na pomoć

Drugi paket omogućava i preduzećima osnovanim između 15. marta i 20. jula da mogu da dobiju podršku, ali će za nju morati da se prijave, a novac će im na račune leći u septembru.

- S obzirom da je prijavljivanje tokom avgusta, do kraja avgusta, u septembru će dobiti dve minimalne zarade, to je veoma važno da i novoosnovanim privrednim društvima damo mogućnost da dobiju novac iz drugog paketa - rekao je ministar finansija.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 posto poslednje minimalne zarade.

Pročitajte još:

Komentari (1)

sara

03.08.2020 14:52

Mnogi su sve vreme radili i opet dobili pomoć!!!.