Vlada Srbije
Alo/Vladimir Marković
Vlada Srbije

Alo/Vladimir Marković

Vlada Srbije, Foto: Alo/Vladimir Marković

Posle skoro dve decenije, pred poslanicima će se danas naći Predlog zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, koji bi trebalo da stane na put nezakonitom bogaćenju. Predloženo rešenje predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.

Imovina će se ispitivati na osnovu plana i analize rizika koju napravi direktor Poreske uprave, a prijave će moći da podnose i građani, navodi Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Pojašnjava da je unakrsna provera imovine upoređivanje prijavljenih prihoda na osnovu kojih se plaćaju porezi i rashodi, a između njih ne sme postojati velika disproporcija.

"Ispitivaće se sva imovina svih građana. Svako može da bude obveznik Zakona o poreklu imovine ako Poreska uprava utvrdi disbalans u njegovoj imovini", kaže Ilić.

Dodaje da je ovo poseban porez koji je kažnjiv i čija je stopa 75 odsto jer je državni organ utvrdio da imate nezakonitu imovinu.

Spis se potom upućuje Tužilaštvu, a ako se utvrdi da je učinjeno neko krivično delo onda ono što je ostalo od novca može da se oduzme po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

Iako ne postoji period na koji se zakon odnosi, što je svežije to je lakše Poreskoj upravi da utvrdi disbalans, navodi Radomir Ilić.