Nafta
Tanjug/Tanja Valić
Nafta

Tanjug/Tanja Valić

Nafta, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je danas da bi globalne zalihe nafte mogle naglo da porastu uprkos dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o dodatnom rezanju proizvodnje i smanjenoj prognozi proizvodnje u SAD i drugim zemljama izvan naftnog kartela.

"Uprkos dodatnom limitiranju... i smanjenju naše prognoze rasta isporuka iz zemalja izvan OPEK-a za 2020. godinu, na 2,1 miliona barela dnevno (bpd), globalne zalihe nafte mogle bi da se povećaju za 700.000 bpd u prvom kvartalu sledeće godine", navodi se u mesečnom izveštaju te agencije sa sedištem u Parizu, prenosi Rojters.

OPEK, sa Saudijskom Arabijom na čelu, postigao je prošle nedelje dogovor s drugim proizvođačima, uključujući Rusiju, da u prvom kvartalu 2020. dodatno srežu proizvodnju za 500.000 bpd radi uravnoteženja tržišta i podrške rastu cena, ali je izostalo obećanje o nastavku tih aktivnosti posle marta.

Čak i ako se naftni kartel bude strogo pridržavao novog sporazuma i proizvodnja u zemljama pogođenim političkim problemima, poput Irana, Libije i Venecuele, ostane odmerena, IEA procenjuje da će na tržištu biti samo 530.000 barela sirove nafte manje u odnosu na novembarsku proizvodnju.

IEA je revidirala naniže prognozu o rastu ponude iz zemalja nečlanica OPEK-a za 2020. godinu za 200.000 barela dnevno, "zbog daljeg usporavanja pumpanja u SAD, smanjenjih projekcija za Brazil i Ganu, kao i dodatnih smanjenja proizvodnje (OPEK-ovih saveznika)", navodi britanska agencija.

Tagovi