hrana
shutterstock
hrana

shutterstock

hrana, Foto: shutterstock

Svetske cene hrane su u decembru 2020. nastavile rast sedmi mesec zaredom, pri čemu su poskupele sve ključne kategorije namirnica, izuzev šećera, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-v indeks, koji meri mesečne promene cena u korpi osnovnih prehrambenih proizvoda, koju čine žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, iznosio je u proseku 107,5 poena prošlog meseca u odnosu na novembarskih 105,2 poena, prenosi Rojters.

Podatak za novembar je revidiran naviše sa prvobitno procenjenih 105 bodova.

Na nivou cele 2020, FAO-v referentni indeks je iznosio prosečnih 97,7 poena, što je njegov trogodišnji maksimum i rast od 3,1 odsto u odnosu na godinu ranije, ali je ipak za preko 25 posto niži od istorijskog rekorda zabeleženog 2011.

Cene biljnih ulja su u decembru nastavile nedavni snažan rast, skočivši za 4,7 posto na mesečnom nivou, nakon što su u novembru porasle za više od 14 procenata.

Tokom cele prošle godine, cene biljnih ulja su zabeležile rast od 19,1 posto na godišnjem nivou, pod uticajem smanjene ponude palminog iz zemalja proizvođača i oštrog povećanja izvoznih dažbina u Indoneziji.

Žitarice su u decembru poskupele 1,1 posto na mesečnom nivou, usled povećanja izvoznih cena pšenice, kukuruza, sirka i pirinča zbog slabih izgleda roda u Severnoj i Južnoj Americi i Ruskoj Federaciji. U celoj 2020, cene žitarica su porasle 6,6 procenata.

Cene mleka i mlečnih proizvoda su se takođe uvećale u poslednjem prošlogodišnjem mesecu za 3,2 posto u odnosu na novembar, dok su na nivou cele godine bile za oko 1,0 procenat niže nego 2019. Decemabrsko poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda bilo je podstaknuto snažnom uvoznom globalnom potražnjom, kao i unutrašnjom tražnjom u zapadnoj Evropi.

Meso je u decembru bilo skuplje za 1,7 posto u odnosu na novembar, ali je na nivou cele 2020. u proseku bilo za 4,5 odsto jeftinije nego godinu ranije. Najviše je u decembru poskupelo živinsko meso zbog izbijanja ptičjeg gripa u Evropi, dok su cene svinjetine blago skliznule usled suspenzije nemačkog izvoza u Aziju nakon pojave afričke svinjske kuge.

Na kraju, cene šećera su ostale stabilne u decembru posle rasta od 3,3 odsto u novembru uzrokovanog pogoršanim izgledima roda šećerne repe i trske u EU, Rusiji i na Tajlandu zbog loših vremenskih prilika. Šecćer je 2020. u proseku poskupeo 1,1 posto u odnosu na pretodu godinu.

Pročitajte još: