Huavej
AP
Huavej

AP

Huavej, Foto: AP

Američki „Gugl“ suspendovao je licencu kompaniji „Huavej“, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji operativnog sistema „Android“. Tome je prethodio potez Trampove administracije u četvrtak stavila „Huavej“ na crnu listu kompanija.

Ovaj potez će drastično otežati poslovanje „Huaveja“ na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom na to da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima „Guglovog“ operativnog sistema.

Avion

AP

Kako prenosi Rojters, sledeće verzija Android smart telefona takođe će izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući „gugl plej stor“, „dži-mejl“ i „jutjub“ aplikacije.

- Huavej će moći da koristi samo javnu verziju Androida i neće moći da dobije pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od ’Gugla’ - rekao je izvor ove novinske agencije.

Nebojša Pavković

EPA

Američka administracija kojom rukovodi predsednik Donald Tramp u četvrtak je stavila „Huavej“ na crnu listu. Za „Huavej“, ali i brojne buduće kupce mobilnog tog proizvođača širom sveta, pa tako i u Srbiji, to bi moglo značiti da više neće moći nadograđivati (ažurirati) svoje Android sisteme, a izgubiće i pristup „gugl plej storu“, „dži-mejlu“, „jutjubu“ i svim ostalim aplikacijama čiji je proizvođač kompanija „Gugl“...

Kako rešiti problem?

Tehnički gledano, budući korisnici telefona „Huavej“ mogli bi ovaj problem rešiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadogradnju sistema (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

Napomenimo da se ova odluka „Gugla“ odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona u Srbiji koje proizvodi „Huavej.“ Dakle, sve buduće verzije pametnih telefona izvan Kine izgubiće pristup popularnih „Guglovim“ aplikacijama. Ova odluka „Gugla“ odnosi se na mobilne telefona koji će se tek proizvesti od datuma koje „Gugl“ odredi, nakon čega će „Huavej“ obavestiti kupce.

- „Huavej“ će nastaviti da obezbeđuje ažuriranja za bezbednosni sistem svojih uređaja koji se prodaju širom sveta i pružiće usluge i nakon prodaje - navedeno je u saopštenju kompanije „Huavej“.

- Nastavićemo da razvijamo siguran i održiv softverski sistem da bismo korisnicima pružili bolju uslugu, piše „Huavej“.
„Huavei“ već godinama radi na razvoju vlastitog sistema, za slučaj potpune nemogućnosti korišćenja softverske podrške iz SAD-a. Delovi te tehnologije poput pružanja imejla, kartografije te drugih servisa koji zamjenjuju, recimo „Ofis# ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

Komentari (1)

PronadjiAuto

22.05.2019 13:57

Ovo nije fer prema nama korisnicima telefona, Telenor nije kineska kompanija a prodaje nam njihove telefone.