evro, evri, novac
Alo!/ Dejan Briza
evro, evri, novac

Alo!/ Dejan Briza

evro, evri, novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Istovremeno, javni dug Hrvatske je, prema poslednjim podacima Hrvatske narodne banke, krajem maja iznosio 315 milijardi kuna (41,7 milijardi evra), što je povećanje od 7,6 odsto u odnosu na kraj 2019. godine, a u ovoj susednoj zemlji zabrinuti su da će pandemija korona virusa uticati i na značajan rast nenaplativih kredita u narednom perodu.

Ukupan dug stanovnika Srbije po kreditima, na dan 30. septembra 2020. godine, iznosio je 1.177.981 miliona dinara, odnosno oko 170.000 dinara ili 1.446 evra po stanovniku. Dug po stanovniku, uključujući kredite, kreditne kartice, minuse po tekućem računu i lizing ugovore iznosi 1.523 evra, pokazuju najnoviji podaci Udruženja banaka Srbije.

Da li ste zaduženi u banci?

 

S obzirom na to da je javni dug Srbije, prema dostupnim podacima, u julu iznosio nešto više od 26 milijardi evra, to znači da je svaki stanovnik po ovom osnovu bio dužan nešto manje od 1.400 evra. Tako je ukupan dug po glavi stanovnika oko 2.900 evra.

"Stanje kredita privredi i stanovništvu beležilo je tokom 2020. godine dvocifreni rast na međugodišnjem nivou, čemu je doprinela dobra realizacija kredita tokom prvog tromesečja, ublažavanje monetarne politike Narodne banke Srbije, efekti moratorijuma, a od maja je na rast kreditne aktivnosti uticalo i odobravanje kredita namenjenih mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u okviru garantne šeme", navode iz Narodne banke Srbije.

Prema podacima centralne banke, od početka godine krediti stanovništvu su povećani za 100,5 milijardi dinara, odnosno za 9 procenata, dok je njihov međugodišnji rast ubrzan na 13,1 odsto u avgustu (sa 10 procenata u decembru 2019.).

novac pare evro euri euri euro

Alo.rs/V.Đ.

novac pare evro euri euri euro, Foto: Alo.rs/V.Đ.

U strukturi zajmova stanovništvu najzastupljeniji su gotovinski - 44,6 odsto i stambeni krediti - 35,8 procenata.

Krediti uglavnom dugoročni

Ukupan dug po glavi stanovnika Crne Gore iznosi 8.059 evra. Dug sektora stanovništva po osnovu kredita uzetih kod banaka iznosio je 1,39 milijardi evra, što je skoro 2.237 evra po glavi stanovnika, pokazuju novi podaci crnogorske centralne banke.

Dug prema bankama i u poslednjih pola godine konstantno raste, bez obzira što opada suma odobrenih kredita. Zaduženost stanovništva po osnovu kredita je povećana za 33,3 miliona evra ili 2,5 odsto u odnosu na kraj 2019. godine, odnosno za 95,7 miliona evra ili 7,4 odsto na godišnjem nivou.

"Sektor stanovništva se uglavnom zadužuje kod banaka na rok duži od jedne godine. Na kraju juna tekuće godine, 98,1 odsto ukupno odobrenih kredita ovom sektoru se odnosilo na dugoročne kredite", navodi se u dokumentu CBCG.

Inače, državni dug Crne Gore na kraju drugog kvartala iznosio je 3,66 milijardi evra. Ako se ima u vidu da prema procenama MONSTAT-a ova zemlja ima 622.208 stanovnika, onda je državni dug po glavi stanovnika 5.888 evra.

Sabirajući dva iznosa dolazi se do sume od 8.059 evra, koliko u proseku duguje svaki građanin Crne Gore.