Grejanje
Alo!/ Rajko Ristić
Grejanje

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

U toku je obnova zahteva, a pored dosadašnjih povlastica za plaćanje računa za struju i gas, najugroženija domaćinstva uskoro će moći da računaju i na olakšice za daljinsko grejanje.

Besplatnih mesečno do 120 kilovata struje i 75 kubnih metara gasa u grejnoj sezoni, već sedmu godinu mogu da koriste socijalno ugroženi, primaoci dečjeg dodatka i siromašne porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Nadležni obećavaju da će povlasticama obuhvatiti račune za daljinsko grejanje i ukloniti administrativne barijere za njihovo sticanje.

- Dakle za sve one ljude imaju Socijalne karte kroz Ministrstvo rada, ali koji ne mogu da plate sve svoje obaveze, govorim o jednoj vrsti energetskog siromaštva, pojednostavićemo procedure i podići ćemo određene nivoe koji će omogućiti ljudima da zaista mogu da koriste, jer im to treba i besplatne kilovate i metre kubne gasa i isto tako toplotnu energiju - kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Izveštaji sa terena pokazuju da je najveći problem što na lokalu građani o tim povlasticma nisu dovoljno informisani. U vreme pandemije nije lako podneti ni zahtev.

- Grad Prokuplje u 2020. je imao u radu 480 predmeta za sticanje energetski zaštićenog kupca. U 2021. do sada je podneto 106 zahteva. Treba reći da su svi potrebni obrasci objavljeni na sajtu grada Prokuplja tako da smo na taj način olakšali pripremu dokumentacije - kaže Katarina Veljović iz Skupštine grada Prokuplja.

Završene su i opsežne analize koje pokazuju da će pojednostvljena procedura koja se sprema, uvećati i broj korisnika tih olakšica: 75.000 je domaćinstava koja u proseku koriste besplatne kilovate, a može ih biti duplo više.

Povlastice za gas u grejnoj sezoni do sada je dobijalo najviše šezdesetak građana, a može ih imati čak 10.000. Dok bi nove olakšice za grejanje iz toplana moglo da ostvari oko 50.000 ugroženih domaćinstava.

- Promenićemo mi te granice da one budu zaista prihvatljive za one ljude koji su ugroženi a da oni ljudi koji mogu da plaćaju električnu energiju ili toplotniu i gas to zaista i plaćaju - kaže ministarka Mihajlović.

Izmene Zakona o energetici i nova Uredba o energetski zaštićenim kupcima već su spremne za usvajanje pa se primena novih procedura i povlastica najavljuje tokom proleća.

Pročitajte još: