Pošta
Alo!/Vladimir Marković
Pošta

Alo!/Vladimir Marković

Pošta, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Skupština akcionara NIS potvrdila je juče odluku o isplati dividende akcionarima koja će iznositi 40 dinara bruto, odnosno 34 dinara neto za svaku deonicu.

Građani koji nisu prodali akcije NIS tako uskoro mogu očekivati 170 dinara za pet akcija, koliko je svako od njih, koji je imao pravo na besplatne deonice, 2010. godine i dobio akcija od ove naftne kompanije. Datum uplate nije preciziran, ali se zna da je NIS prethodnih godina dividendu isplaćivao u periodu od avgusta do novembra.

Zgrada, terasa

Alo!/ Rajko Ristić

Skupština akcionara NIS donela je praktično odluku o raspodeli dobiti za 2018. godinu, a na osnovu koje će NIS akcionarima isplatiti 6.517.524.188 dinara, odnosno 39,97 dinara po akciji bruto. Pravo na dividendu za 2018. godinu imaju svi akcionari NIS koji su bili upisani u Centralni registar na dan 17. juna 2019. godine.

Ovo je sedma godina zaredom u kojoj će NIS na ime dividende isplatiti 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti društva. Neto dobit NIS u 2018. godini iznosila je 26.067.489.000 dinara.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate 10.350 dinara. Jedna akcija NIS na berzi vredi 688 dinara a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.440 dinara. Akcija Aerodroma vredi 810 dinara. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.400 dinara od čega je 1.300 dinara dividenda koju je nedavno isplatio Aerodrom "Nikola Tesla". Građanima je na račun prethodno uplaćeno i po 1.700 dinara po osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Banka, banke

Alo/Dejan Briza

Po pet akcija NIS početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana koji su potom dobili i po jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla". Potom su dobili i po 31 akciju Telekoma. Njima, međutim, ne mogu trgovati na berzi, ali po osnovu dobiti ove kompanije moguća je isplata dividende.

Kako do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci. S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

Pročitajte još: