Novac, pare
Shutterstock
Novac, pare

Shutterstock

Novac, pare, Foto: Shutterstock

Srbija je u teškim, kriznim vremenima pokazala da je tu za svoju privredu i građane sprovodeći tri obimna paketa pomoći u vrednosti od oko osam milijardi evra, izjavio je ministar finansija.

Iz ministarstva finansija rekli su da kritike opozicije da se prebacuje teret krize na građane i da će morati da otplaćuju pomoć koju dobijaju od države nemaju osnova i da građani to znaju.

Ministar je kazao da Srbija ima jedan od najboljih rezultata kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini u Evropi i da je nezaposlenost zadržana na nivou pre pandemije.

Podsetio je da je 28. aprila počela prijava građana za pomoć od 60 evra, dva puta po 30 evra na portalu Uprave za trezor i da će trajati do 15. maja.

Siniša Mali u Skupštini Srbije

Tanjug/T. VALIČ

Siniša Mali u Skupštini Srbije , Foto: Tanjug/T. VALIČ

Ministar je naveo da od 5. maja počinje sa radom kontakt-centar preko kojeg će građani moći da se prijave za tu vrstu pomoći.

Ministar finansija je kazao da će penzionerima prvih 30 evra biti isplaćeno 6. maja, a 7. maja primaocima socijalne pomoć i licima za ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

- Isplate za ostale građane će početi 12. maja, a očekujem da će sve biti završeno do 20. maja - rekli su iz ministarstva finansija.

Dodaju da će 10. maja biti isplaćena polovina minimalne zarade za april za sve privredne subjekte koji su se prijavili za tu vrstu pomoći.

Na koji način će novac biti isplaćen, šta treba da rade oni koji nemaju račun u banci i da li na podršku mogu da računaju i građani Srbije koji povremeno rade u inostranstvu, kao i odgovore na neke druge dileme možete pročitati u našem vodiču kroz novčanu pomoć.