Fokus
Printscreen
Fokus

Printscreen

Fokus, Foto: Printscreen

 

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali gostuje na televiziji B92 u emisiji "Fokus".

On govori o aktuelnim ekonomskim gorućim temama. Informiše građane o tome šta je država učinila na planu oporavka nakon prvog talasa pandemije korona virusa, kao i na temu jednokratne pomoći građanima Srbije od 100 evra, čija uplata je počela danas.

- Svima smo dali šansu, svim privrednicima, doprineli smo održavanju privrednih aktivnosti - rekao je Siniša Mali.

- Ako pogledate sve zemlje u okruženju i Evropi, u prvom krvartalu stopa rasta je 5 % a stopa pada evro zone 3%, bili smo drugi iza Mađarske. 

Siniša Mali

B92/Printscreen

Siniša Mali, Foto: B92/Printscreen

Svaka prognoza i projekcija našeg BDP je uvek bolja od ostalih, nemačka ekonomija će pasti za 5 % , francuska, hrvatska..., mi ćemo biti na pozitivnoj nuli - istakao je ministar finansija.

- Svi su nam se smejali , a mi smo ostvarili prosečnu platu u Srbiji iznad 500 evra. Srbija 20-25, mislim da smo pokazali da na odgovoran načibn vodimo ekonomsku politiku. Ni na koji način nemamo problema u funkcionisanju.

Mi jesmo atraktivna destinacija za investiranje uprkos ekonomskoj krizi, kada ekonomije širom sveta padaju, mi smo uspeli da se održimo. Izaći ćemo i sa tim merama, sveobuhvatno sve postižemo. Zapošljavanje mladih i onih koji su se vratili.

Rebalans budžeta neće biti potreban u ovom trenutku i on nikada nije loš, već samo može biti dobar.

- Poneo sam neke papire, da ne ulazim u moralni aspekt ličnosti Dragana Đilasa, podsetiću građane Srbije, MMF je sa Vladom Republike Srbije potpisao "stend baj" aranžman. Vlada Republike Srbije radi sa MMF-om i veliki doprinios su nam dali u reformama koje smo ostvarili. 

U septembru 2011. su potpisali sporazum , ali su se zaduživali i tada je sporazum trajao svega dva tri meseca, a sada sporazum traje godinama unazad za razliku od perioda kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas.

- Zemlje koje dobijaju pomoć kroz kreditnu liniju su Avganistan, Burkina Faso, Tadžikistan, Ruanda...gospodine Đilas da li Srbija spada u ovu grupu država. Srbija nikada nije bila deo tog spiska - pita ministar Mali.

Siniša Mali

B92/Printscreen

Siniša Mali, Foto: B92/Printscreen

- Imate stend baj aranžman i mi smo to završili sa uspehom. Cena tog kapitala koji saberete sa dve milijarde evra. Ako imate iznos oko 800 miliona dodate 2% i tako dalje, obrada kredita, mi smo 2 milijarde dobili preko tržišta kapitala, mi smo izašli na berze i rekli da hoćemo da se takmičimo. U vreme Dragana Đilasa kamatna stopa je bila oko 7,3 %,  a mi smo na 3,5 %, i građani su platili 1,4 milijharde dolara kamate, o kojoj uštedi on uopšte priča - pita Siniša Mali.

On je rekao da taj kredit vraćaju građani Srbije. Kamatne stope u vreme Dragana Đilasa išle su i preko 15% pogledajte sada kamata je 2,5%, razlika je ogromna, tada njegove lihvarske kamate, danas imamo stabilne finansije i atraktivnu lokaciju za ulaganja.

- Sećaju se građani Srbije, a za tim vremenom žudi Dragan Đilas kada su dobiljali kredite bez ikakvog pokrića, kada su banke propadale. Svi se sećamo tog vremena, veliki broj državnih banaka je propao, građani su dobijali otkaze, to vreme se neće ponoviti, bankarski sektor je danas daleko jači. To je njegova podsvest da se ta vremena vrate. Pokazao sam vam kako stoje kamatne stope na njegove kredite, a evo kako izgleda sada - rekao je Mali.

Siniša Mali

B92/Printscreen

Siniša Mali, Foto: B92/Printscreen

Đilas je govorio o besplatnim udžbenicima, a građani su tada plaćali dva do tri puta veće sume deci za vrtiće, ljudi su plaćali više nego što treba, a onda se on pojavi i ostavi preko milijardu evra kredita koje mi sada vraćamo.

- 14 milijardi evra je ono što želimo da uložimo u podizanje standarda života u našoj zemlji, sa ciljem da prosečna zarada bude oko 900 evra mesečno, i to je potpuno moguće, ulagati u izgradnju, infrastrukturu, zaposliti mlade, ulagati u zdravstvo, poljoprivredu, trgovinu...

Trenutno su veoma važne javne investicije, i treba što više da investiramo, to je pravi podstrek našoj ekonomskoj politici. Uz javne investicije uvek idu i privatne investicije, ove druge ne mogu bez prvih. Ako treba da se zadužimo, onda nikada zaduženje ne sme da pređe u BDP-u više od 60%. Moramo sačuvati naše kapacitete i ekonomiju.