Goran Vesić
Tanjug
Goran Vesić

Tanjug

Goran Vesić, Foto: Tanjug

U Starom dvoru danas je potpisan zvanični dokument kojim se potvrđuje početak realizacije projekta modernizacije javnog gradskog prevoza u Beogradu, koji predstavlja donaciju Vlade Japana Gradu Beogradu i Sekretarijatu za javni prevoz.

Pročitajte još:

Dokument su potpisali gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i stalni predstavnik Japanske međunarodne agencije za saradnju iz Kancelarije za Balkan Ðiro Takeići, u prisustvu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i ambasadora Japana u Srbiji Ðunići Marujame.

Goran Vesić

Tanjug

Goran Vesić, Foto: Tanjug

Realizacija projekta modernizacije javnog gradskog prevoza počeće u oktobru i trajaće 36 meseci, a Vesić kaže da je taj projekat veoma važan i koristan za Beograd.

- Ovaj projekat je dokaz prijateljstva naša dva naroda i dokaz da saradnja između Japana i Srbije napreduje. Mi u Beogradu ne možemo nikada da zaboravimo veliku pomoć koju je Japan dao 2003. godine našem gradskom prevozu, kada je poklonio autobuse koji se i danas nalaze na ulicama Beograda - rekao je Vesić i podsetio i na donacije Vlade Japana Univerzitetu u Beogradu.

Dodao je da je i Vlada Srbija, koliko je bila u mogućnosti, pomagala narodu Japana kada im je bilo teško, te istakao da je dokument koji je danas potpisan samo još jedan dokaz prijateljstva dve zemlje.

Goran Vesić

Tanjug

Goran Vesić, Foto: Tanjug

- Dokument koji danas potpisujemo omoguće nam da sagledamo sve probleme koje imamo u javnom prevozu i da od Japana, kao jedne od najorganizovanijih zemalja na svetu, dobijemo predloge i iskustva kako možemo da poboljšamo sistem našeg javnog prevoza - rekao je Vesić.

Podsetio je da u Beogradu radi nekoliko japanskih kompanija i pozvao i druge japanske kompanije da investiraju u srpsku prestonicu, te izrazio uverenje da će dokument koji je danas potpisan biti još jedan korak u tom pravcu.

Ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama rekao je da mu je drago što prisustvuje današnjem događaju i naveo da projekat modernizacije javnog gradskog prevoza u Beogradu teži da uspostavi održiv sistem javnog prevoza koji neće nanositi štetu životnoj sredini.

Goran Vesić

Tanjug

Goran Vesić, Foto: Tanjug

- Nadam se da će ovaj projekat poboljsati situaciju u Beogradu - kvalitet života građana, ali i kvalitet vazduha u srpskoj prestonici - rekao je on.

Projekat će biti sproveden u neposrednoj saradnji između Japanske međunarodne agencije za saradnju, Grada Beograda i Sekretarijata za javni prevoz.

Stalni predstavnik Japanske međunarodne agencije za saradnju iz Kancelarije za Balkan Ðiro Takeići je rekao da sistem javnog transporta ima sve veću ulogu u očuvanju životne sredine u gradovima.

Istakao je da ovaj projekat ima za cilj da modernizuje javni prevoz u Beogradu i da je zasnovan na veoma velikoj posvećenosti i radu Sekretarijata za javni prevoz.

- Posle završetka ovog trogodišnjeg projekta očekujemo da će operativnost i sposobnost planiranja samog sekretarijata biti značajno poboljšana i zasnovana na trenutnim potrebama. Takođe, očekujemo i će prihod od karata za korišćenje javnog prevoza biti povećan - rekao je Takeići.

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je rekao da će projekat trajati 36 meseci i da će imati nekoliko celina.

- Osim obuke ljudi u sektoru za javni prevoz u Japanu, Evropi i Beogradu, podrazumeva i izradu studije koja će dubinski analizirati sistem javnog prevoza i pomoći da se unapredi celokupan sistem, kao i realizaciju pilot projekta koji će podrazumevati primenu savremenih tehnologija - pojasnio je Vasiljević.