evro, evri, novac
Alo!/ Dejan Briza
evro, evri, novac

Alo!/ Dejan Briza

evro, evri, novac, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Gastarbajteri, njih oko 300.000, koliko ih radi ili privremeno boravi u inostranstvu, samom činjenicom da moraju da plate porez na zaradu, podležu i sankcijama ukoliko to ne učine. Zakon o porezu na dohodak koji je jasno precizirao njhove poreske obaveze, predvideo i je novčane prekršajne kazne koje idu i do 150.000 dinara, ali i kazne zatvorom u slučaju izbegavanja plaćanja poreza.

Kako se navodi u Zakonu, građani koje ostvaruju prihode iz inostranstva, a za zaradu ne podnesu poresku prijavu u Srbiji, kažnjavaju se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara. Za one nešto savesnije koji porez prijave, ali ga ne plate, sledi novčana kazna u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza. Ona , međutim ne može da bude manja od 5.000 dinara.

Anketa:

Da li smatrate da gastarbajteri treba da plaćaju porez?

 

U Zakonu o porezu na dohodak navodi se i da ko potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza ili daje lažne podatke o zaradi, pored novčane kazne može da očekuje i kaznu zatvora u periodu do 10 godina. Praktično, ukoliko porez koji se ne plaća iznosi više od milion dinara, osoba će biti kažnjena zatvorom od jedne do pet godina plus novčanom kaznom.

Još veći ceh je za one koji za porez duguju više od pet miliona dinara. Za njih je predviđena kazna zatvorom od dve do osam godina, a uz to i novčana kazna.

Najviša kazna je propisana za one čiji dug prelazi petnaest miliona dinara i uključuje tri do deset godina zatvora i novčanu kaznu.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da je utaja poreza ukoliko neko svesno potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, ali i ukoliko daje lažne podatke o stečenim prihodima, te ako ne prijavi zaradu ili je prikriva na neki drugi način.

Kako je "Blic Biznis" pisao više od 300.000 građana Srbije koji se, prema poslednjem popisu, nalaze na radu u inostranstvu, mogli bi da očekuju dodatni trošak, i to ako Poreska uprava odluči da striktno sprovede važeći Zakon o porezu na dohodak građana. Naime, član 7 ovog zakona propisuje da je obveznik poreza na dohodak rezident Srbije, kako za dohodak ostvaren na teritoriji Republike Srbije, tako i za primanja u drugoj državi. U najkraćem novi ceh na 1.000 evra zarade iznosi i više od 400, ali ova suma može da bude i manja.

A zakon kaže da je rezident fizičko lice koje na teritoriji Republike Srbije ima prebivalište ili centar poslovnih i životnih interesa, ili na teritoriji Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini.

Kako objašnjava Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, formulacija “ili” znači da je dovoljno da ispunite jedan od gore navedenih kriterijuma, kako biste po zakonu bili tretirani kao rezident koji mora da plaća porez i doprinose. Na primer, ako ste se preselili u Nemačku pre deset godina i radili tamo, ali niste odjavili prebivalište iz Srbije. Ili ste odlazili na privremen rad u neku zemlju Evropske unije na 90 dana, vraćali se u Srbiju, a onda opet išli na rad.

Pročitajte još:

Komentari (8)

Ne daju ljudima da zivetivux

03.12.2020 11:46

Iseliti se totalno!

Milosava

03.12.2020 13:23

eto-zbog ovakve politike smo i ja i moj muz i moje troje dece vratili srpski,a uzeli nemacki pasos......nisam luda da placam porez Srbiji koji sam vec platila u Nemackoj...aufwiedersehen Serbien......dodjem malo na godisnji odmor zimi i to je sve,leti odem u Crnu Goru ili u Istru,ona mi je jos blize,lepo se odmorim i bas me briga za sve

Joshka

03.12.2020 16:14

Dakle, šta da se kaže...?? Srbija će najverovatnije zbog ovakve politike ostati i bez tih 300.000 svojih gradjana koji će se verovatno u najkraćem mogućem roku posle početka sprovodjenja ovakve poreske politike odreći srpskog državljanstva i na taj način prestati da unose novac u zemlju koja je finansijski već dovoljno uništena. Znači, debili vode tu državu.

Edita

03.12.2020 23:22

@Joshka - Prelagača je očigledno KORONA dobro tresnula po vijugama.Ni u jednoj državi u svetu se to ne radi, jer je van zdravog razuma. Ima li kraja vašim manipulsianju .Da li znate koilko košta školovanje dece na privtnim fakultetima,srednjoškolaca i dr.Koje su njihove mesečne obaveze komunalije,Ishrana i drPlaćaju porez državi u kojoj rade,u tom smislu nemaju obaveze prema Srbiji. Prevršili ste svaku meru.Skandalozan i neprimeren predlog, Ovo ne prolazi.

M.M.

03.12.2020 17:09

Molim Boga da sa svojom porodicom pobegnem u drugu drzavu,I ako mi to nekad I upali evo javno kazem nikad ali nikad necu Srbiji platiti pores. Ako ne znate gospodo da vodite drzavu podnesite ostatku,jer na taj Navin kako je vi vodite vodicu je I ja,na isti nacin cu I ja puniti budzet udaranjem gradjanima po dzep

bager

03.12.2020 19:11

To moze da vazi za one koji rade na crno,,jer svima ostilima se porez odbija direktno sa plate svakog mesec,a ne placa se porez u dve drzave,,

bugi

06.12.2020 07:12

Onoga trenutka kada budete uveli porez odrecu se srpskog drzavljanstva imam Australijansko ,ta zemlja mi je sve pruzila a vi ????? MARS.

dejan

06.12.2020 18:43

sta drugo ocekivati od ljudi koji su uveli taksu za izlazak iz zemlje :(