Rad od kuće
shutterstock
Rad od kuće

shutterstock

Rad od kuće, Foto: shutterstock

Udruženje radnika na internetu zatražilo je danas da se donese neka vrsta leks specijalista kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja frilensera, kao i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi bolje definisao status frilensera.

To je rekla Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu tokom vebinara na temu kako iskoristiti potencijal IT paušalaca, frilensera i radnika na internetu.

Ponovila je da ti ljudi žele da plaćaju porez i doprinose, ali da se o tome mora razgovorati, kao i da na te razgovore s vlastima čekaju više od dva meseca.

"Želimo da plaćamo poreza i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status. Nedopustivo je ovo uterivanje straha u kosti mnogima. Brojni frilenseri koji nam se javljaju su u stanju očaja", rekla je ona.

Ona je naglasila da se neće dopustiti politizacija ovog pitanja, kao ni sutrašnjih protesta.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu, Udruženja paušalaca i preduzetnika i Društva za infomatiku Srbije istakli su, na vebinaru, da bi bilo dobro da nadležni što pre prihvate razgovor kako bi došlo do racionalnog rešenja.

Predstavnik Udruženja paušalaca Mladen Milosavljević ukazao je da je problem širi od pitanja frilensera, pošto Srbija ima zastareo poreski sistem koji ometa ljude da uđu u poslovni odnos.

Kao što subvencioniše strane kompanije, država bi trebalo da subvencioniše deo poreza i doprinosa i za frilensere, posebno za one koji kao profesori jezika uspeju da zarade 300 evra mesečno, rekao je on.

Predstavnici Društva informatičara Srbije podržali su, kako su rekli, ugrožene kolege i načelno njihove zahteve.

Pročitajte još: