Beograd
Tanjug/Dragan Kujundžić
Beograd

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Preduzeća iz Evrope uglavnom su zainteresovana za zanatlije, za koje ne štede da odreše kesu i ponude im uslove rada koji ne ostavljaju puno prostora za razmišljanje.

Pročitajte još:

U konkursima na internet oglasima praktično traže sve vrste zanatlija – električare, varioce, montere stolarije, vodoinstalatere, keramičare, tesare, zidare, vozače, kuvare, konobare.

A firme iz Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Holandije, osim finih plata i stalnog radnog odnosa, potencijalnim radnicima nude stimulacije, regres, božićnice, plaćanje svakog prekovremenog sata.

Preporučujemo i ovo:

Gotovo postaje praksa da su u ponudi i besplatna hrana i smeštaj, plaćeni putni troškovi, svakih par sedmica nekoliko dana odmora.

Kad je reč o platama, poslodavci iz Slovenije variocima mesečno nude 1.500 evra, vozačima 1.000, kuvarima 890, a monterima stolarije 800 evra. Tu je i 1.100 evra regresa, te od 150 do 250 evra stimulacije.

Hrvatske firme su keramičara spremne da plate od 1.000 do 1.500 evra, a vodoinstalatera i instalatera grejanja između 1.100 i 1.350 evra.

Pojedina preduzeća iz Holandije za dobrog tesara, zidara ili betonirca ne žale sedmično da plate od 450 do 500 evra, a da svaki prekovremeni sat tokom sedmice plate 25 odsto više, rad subotom 50, a rad nedeljom ili praznikom 100 odsto više.