Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija će podržati Albaniju i Severnu Makedoniju sa po četiri miliona evra, Bosni i Hercegovini je namenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona evra, KiM do pet miliona i 15 miliona evra predviđeno je za Srbiju, najviše pogođenu pandemijom.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Beogradski list objavio je da će sutra pre podne predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarati telefonom, ali vest do večeras nije zvanično potvrđena.

Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primene vanrednih mera.

EU preusmerava i fondove pretpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.

Najviši zvaničnici EU poslednjih dana obećavaju Zapadnom Balkanu "solidarnost i pomoć", a Brisel konstatuje da već radi na tome, samo sa manje pompe nego Kina.

Regionu, zahvalnom na pomoći, ostao je, međutim, gorak ukus, jer dok Brisel "radi na pomoći", kineski, pa i ruski paketi već uveliko su stizali u region.

Komentari (1)

mirko topalović

31.03.2020 04:35

a koliki je moj deo?