OPALA VREDNOST BITKOINA Evo saveta za građane koji imaju kriptovalute

Da se očekuje danas veći pad bitkoina, znali su to oni koji su odavno u svetu kripto-valuta pa su na to i upozoravali svoje kolege rudare.

Bitkoin, Foto: Shuterstoock/Egoreichenkov Evgen

Imali su pravo, jer je bitkoin upravo pao 9 odsto i trguje se, u trenutku pisanja teksta za 31. 500 dolara.

Upravo ovaj ovoliko pad, kako kaže jedan od rudara bitkoina, ne bi trebalo da izazove paniku, i nikako, savetuje on, ne bi trebalo da prodajte dvoj digitalni novčić samo zbog panike.

- Kriptovalute nisu prevara, ali ljudi koji vam nude novac da biste zaradili, jesu prevaranti. Niko ne može da vam garntuje profit na taj način - kaže D. I. za naš portal.

Bitkoin je opet ove godine povratio svoju staru slavu, u jednom trenutku nezaustavljivo se kretao iznad 40.000. To je nateralo mnoge da potraže svoje davno izgubljene digitalne novčanike.

Dobro poznati IT programer je opet molio lokalne vlasti da mu dozvole da prekopa deponiju, kako bi pokušao da nađe svoj hard disk sa bitkoinima koje je slučajno bacio.

Zapravo, on nije jedini koji je ostao bez svojih bitkoina, nedavno se na to požalio i programer koji je zaboravio lozinku za digitalni novčanik u kojem ga "čekaju" milioni. Procena je da je širom sveta zaključano 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku.

Neke države, među njima i Srbija, prepoznale su digitalnu imovinu i donele zakone, čime su faktički legalizovale i regulisale mogućnost plaćanja kriptovalutama, čime je ukinut pravni rizik, recimo da će država proglasiti nelegalnim plaćanje bitkoinom i tako uništiti njegovu vrednost.

Iako je sve više onih koji ulažu baš u bitkoin, a traže i alternatvu zlatu, ima još mnogo toga da se uradi da bi se poptuno verovalo "novom zlatu".

Kada kupuju ili koriste bitkoin, građani treba da budu oprezni i svesni da to rade na sopstvenu odgovornost i da sami snose finansijske rizike koji proističu iz toga, kažu u Narodnoj banci Srbije, povodom sve češćih priča o bitkoinu i trgovini njime u poslednje vreme.

Iz NBS podsećaju da su i ranije više puta ukazivali da bitkoin i druge virtuelne valute nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da centralna banka ne garantuju za njihovu vrednost.

Stav Narodne banke se, kažu, nije promenio ni posle nedavnog usvajanja Zakona o digitalnoj imovini u čijoj izradi je učestvovala i NBS, te da ni usvajanjem ovog zakona virtuelne valute nisu postale zakonsko sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

BONUS VIDEO

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi