Novac, dinari
Shutterstock
Skupština Srbije

Dejan Briza, Alo

Skupština Srbije , Foto: Dejan Briza, Alo

Uredba o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid - 19 usvojena je kao dodatni motiv za vakcinaciju, a cilj je brže postizanje kolektivnog imuniteta, vraćanje osnovnih funkcija zdravstvenom sistemu i otvaranje ekonomije.

Od 1. do 15. juna putem sajta Uprave za trezor biće otvoren portal za prijavljivanje građana za ovu novčanu pomoć, a odmah nakon 15. juna počeće isplata i trajaće do kraja juna. Novčanu pomoć primiće i svi vakcinisani penzioneri, kao i oni koji to nameravaju da urade tokom maja i za njih će . Za njih će isplata ići po automatizmu, te nije potrebno da se prijavljuju.

Danas je usvojena i dopuna Zaključka vlade od 2. aprila 2020. godine kojom će se naknada 100 odsto zarade isplaćivala samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti Covid-19, a vakcinisani su, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani. Ostali zaposleni koji se razbole od kovida dobijaće 65 odsto zarade tokom bolovanja.

Vakcina

EPA/IGOR KOVALENKO

Vakcina, Foto: EPA/IGOR KOVALENKO

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti čiji je osnovni cilj realizacija projekta „Stop birokratiji“, a koji predviđa da građani više neće plaćati troškove oglašavanja lične karte nevažećom, već će biti dovoljno da je objave nevažećom na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Tom zakonskom izmenom predviđeno je i maloletnicima iznad 16 godina za izdavanje lične karte bude dovoljna saglasnost samo jednog roditelja.

Na današnjoj sednici usvojen je tekst Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o tehničkim uslovima i načinima elektronske validacije potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv Covid - 19 i potvrda o izvršenom testiranju. Nakon potpisivanja ovog memoranduma biće u upotrebi digitalni sertifikati o vakcinaciji kojim će se znatno olakšati putovanje između dve zemlje.

Usvojen je i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se usklađuje sistem zaštite poslovne tajne sa relevantnim propisima Evropske unije. Tim zakonskim predlogom investiranje u stvaranje i primenu intelektualnog kapitala štiti se pravima intelektualne svojine - patentom, dizajnom, autorskim pravom, kao i zaštitom pristupa znanju koje je privrednom subjektu dragoceno, a nije opšte poznato. Poslovna tajna ima važnu ulogu u razmeni znanja između istraživačkih institucija i privrednih društava, posebno malih i srednjih preduzeća.

Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Vlada je usvojila zaključak kojim su stvoreni uslovi da Srbija prihvati Povelju o programu partnerstva „Zeleni most“, a koja trenutno u članstvu ima 16 zemalja Evrope i 16 nevladinih organizacija. Pristupanjem Srbije stvara se okvir za saradnju sa zemljama potpisnicama, sa idejom da se ubrza globalni prelazak na zelenu ekonomiju promovisanjem tehnologija i najboljih praksi. Suština Povelje je da se ubrza promocija strateških investicionih projekata, čije sprovođenje podrazumeva različite oblike partnerstva u domenu javnog i privatnog sektora, a gde javne inicijative igraju važnu ulogu.

Komentari (3)

beba

06.05.2021 20:21

Nasa Vlada i Predsednik zaista mnogo cine za narod i Dztavu, na zalost ovaj narod to ne zasluzuje.Mnogi! Divim se Predsedniku koliko ima strpljenja i zivaca, ali sve ove gadosti koje mu cine odrazice se na njegovo zdravlje.

Car

07.05.2021 01:27

Diskriminacija

SRBINS

07.05.2021 08:35

Dacu ja vama 6000din da se ne vakcinisem