Banka
Shutterstock
Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

Zastoj u otplati obaveza (moratorijum) odnosi se na kredite kod banaka i nastupa najkasnije 31. marta 2020. godine, s tim što moratorijum ne može biti kraći od 90 dana i trajaće sve dok vanredno stanje koje je uvedeno zbog pandemije bude na snazi.

Ovom odlukom Narodna banka Srbije je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući primena moratorijuma dužnicima banke koji su penzioneri i za koje se otplata rata kredita vrši obustavom po osnovu administrativne zabrane.

Ukoliko dužnik penzioner odbije moratorijum, odnosno želi da u toku trajanja vanrednog stanja nastavi sa redovnom otplatom kredita – to može učiniti uplatom rate banci, ističu u PIO.

Fond PIO neće sprovoditi obustave na penzijama korisnika po izvršiteljskim zaključcima, počev od isplate penzija za mart 2020. godine, što je u skladu sa Uputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja.

Banka

Shutterstock

Banka, Foto: Shutterstock

U skladu sa Uputstvom, upredmetima u kojima je započeto sprovođenje izvršenja na penziji izvršnog dužnika, neće se vršiti obustava dela penzije po zaključcima i rešenjima koja su javni izvršitelji doneli u prethodnom periodu.

Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji. Najmanje kredite uzimaju upravo penzieori staorsti izmežu 70 i 80 godina, a ubedljivo se najviše zadužuju uzimajući keš oniko između '0 i 70 godina starosti.

Penzijski fond neće sprovoditi obustave na penzijama korisnika po izvršiteljskim zaključcima, takođe počev od isplate penzija za mart 2020. godine. To je kako potvršuju u skladu sa uputstvom za rad izvršitelja u vreme vanrednog stanja koje je donela Komora javnih izvršitelja.

U skladu sa uputstvom, u predmetima u kojima je započeto sprovođenje izvršenja na penziji izvršnog dužnika, neće se vršiti obustava dela penzije po zaključcima i rešenjima koja su javni izvršitelji doneli u prethodnom periodu.

Sa obustavom će se nastaviti po ukidanju vanrednog stanja u Republici Srbiji, zaključuju u PIO.

Komentari (2)

nenad

27.03.2020 18:28

ja apsolutno ne vidim razlog da penzioneri ne otplacuju kredit??? pa to je obaveza koju ne mozemo izbeci - uzeli - vratili cime su on i ja opterecen pa ne idu nigde rata se odbija i knjizi Malo je apsord ne placati mozda ima nesto sto ja ne razumem??

Mira

28.03.2020 09:59

Nije taco da banke ne odbijaju kredit. Ja imam penzionerski kredit I just mi je banka skinula ratu