Pare, novac, zarada, dinari, dinar
Shutterstock, ilustracija
Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Država će, naime, radnicima isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je, govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će iznositi 2,5 milijardi evra, objasnio da je doneta odluka o četiri grupe mera, te da je prva direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta.

"Doneli smo odluku da tri puta po 50 odsto minimalne zarade damo, od 1. aprila da počne da se isplaćuje. To je za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, za kompanije i zaposlene", kazao je Vučić.

Iznos minimalne zarade u Srbiji sada je 32.156 dinara.

"Tu odluku ćemo doneti u sledećem periodu. Od države bi minimalac dobilo čak 1.550.000 ljudi", rekao je Vučić.

Podsetimo, država je privredu, u sklopu prvog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa od minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac. U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru, isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Govoreći o sektorskoj podršci, Vučić je sinoć istakao da će prevoznici u drumskom saobraćaju dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci.

To je, kako je naveo, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

"U pitanju je velika pomoć od države. Turistički radnici će dobiti i ovaj minimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne", dodao je.

Govoreći o meri za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, Vučić je rekao da će za postojeću garantnu šemu za kredite za preduzeća biti obezbeđeno dodatnih 500 miliona evra.

"Ali ćemo pored toga obezbediti i novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik", istakao je on.

Dodao je da su do sada uglavnom sredstva iz garantne šeme dobijala uspešna preduzeća i da su poslovne banke bile stroge.

Podsetimo, Vučić je nedavno izjavio da su se garantne šeme za kredite u toku prošle godine odlično pokazale sa iznosom od 1,5 milijardi evra koliko je ušlo u privatni sektor.

Pročitajte još: