Šah penzioner penzioneri Kalemegdan
Alo!/Ana Paunković
Šah penzioner penzioneri Kalemegdan

Alo!/Ana Paunković

Šah penzioner penzioneri Kalemegdan, Foto: Alo!/Ana Paunković

 

PROČITAJTE JOŠ: 

 

Ipak, s obzirom na to da je povećanje penzija, planirano za 2019. godinu, usledilo već ove jeseni, novo povećanje ipak može da se očekuje tek sledeće jeseni, dok u međuvremenu penzioneri sa nižim primanjima mogu da se nadaju jednokratnoj pomoći kada se u budžetu za to pronađe novac.

Penzioner

Shutterstock

Penzioner, Foto: Profimedia

Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija naredne godine, tačnije "za vraćanje u uređen penzijski sistem".

Međutim, kako je saopštio Savet, "Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, od 18. oktobra 2018. godine, već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera (koji primaju penziju manju od 34.000 dinara)".

Ipak, tek kada Vlada Srbije sastavi zakon o budžetu za narednu godinu može da se vidi da li će biti prostora za neko novo naredno povećanje penzija.

- Još je rano komentarisati eventualna povećanja penzija ili najavljivati da ih više neće biti - kaže ekonomista Miladin Kovačević. - Znamo da penzije ne pređu 11 odsto bruto budžeta. Međutim, statistika je ovu granicu revidirala zbog sive ekonomije i taj prostor je sada "malo komotniji". Dakle, tek treba napraviti račun, pa govoriti o procenama. Vlada će na osnovu tog novog računa postaviti zakon o budžetu za narednu godinu. Vlada je najavila povećanje, naročito malih penzija, a za ove druge će biti ukinuta restrikcija o privremenom smanjenju.

Kovačević podseća da Vlada veoma vodi računa o socijalnoj komponenti penzionera i da vodi politiku sprečavanja produbljivanja jaza među penzionerima.

Bračni par Muž žena Penzioneri šetaju parkom Šetnja Park

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

DOSADAŠNjA PRAKSA

Dosadašnja praksa Vlade bila je da krajem godine povećava penzije, a ne u januaru, pa usklađivanje penzioneri mogu da očekuju i krajem 2019. godine. Takođe, izrazito socijalna politika Vlade, kojom želi da smanji jaz između najbrojnijih penzionera sa najmanjim primanjima i onima sa natprosečnim penzijama, daje nadu da će i naredne godine moći da se očekuje jednokratna pomoć. Naravno, "posebnoj novčanoj nadoknadi" se treba nadati samo ako bude novca u budžetu.

UDRUŽENjA: PARA IMA

Ukupan budžetski prostor od sedam odsto, za povećanje mase penzija, ostavlja mogućnost da se primanja najstarijih u 2019. godini povećaju i to minimum za rast inflacije, koja neće preći dva i po do tri odsto.

 

Milan Nenadić, potpredsednik Saveza penzionera Srbije, kaže da "prostora za povećanje u narednoj godini ima, jer prema najnovijim statističkim podacima u julu ove godine u odnosu na decembar prošle bilo je manje penzionera za 8.000".

- Njihov broj se i dalje smanjuje, što takođe ostavlja prostora da se penzije i naredne godine usklađuju s rastom potrošačkih cena - ističe Nenadić.