Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Kako prenose inostrani mediji, među proizvodima na koje se uvode carine biće prehrambeni proizvodi poput kafe, čokolade, razne vrste orašastog voća, smrznute ribe, morskih plodova, citrusa, kečapa, duvana, alkoholnih pića...

Pročitajte još:

Među robom koja će biti pogođena novim tarifama su automobili, traktori, avioni, helikopteri, odeća i video igare.

Evropska komisija objavila je svoju listu američkih proizvoda u sredu, s ukupnom vrednošću od 20 milijardi dolara, na koju bi Evropska unija potencijalno mogla nametnuti carine.

Preporučujemo i ovo:

Podsećamo, Vašington i Brisel su u sporu pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) zbog finansijske pomoći koju su davali svojim proizvođačima aviona.

Nakon zvaničnog saopštenja, Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavila je preliminarnu listu proizvoda EU, koji bi se mogli suočiti sa dodatnim carinama zbog subvencija EU za "Erbas". Kao odgovor na to, "Erbas" je izjavio da će najnoviji izveštaj STO omogućiti bloku da razmotri "još veće protivmere".

Podsećamo, trgovinski rat između SAD i Evropske unije počeo je prošle godine kada je američki predsednik Donald Tramp objavio planove za uvođenje viših carina na uvoz čelika i aluminijuma. EU je tada odgovorila carinama na brojne američke robe.