EPS uveo veštačku inteligenciju

Preciznijom prognozom potražnje za strujom proizvodnja, snabdevanje, distribucija i trgovina električnom energijom u Srbiji može odvijati na efikasniji način

Struja EPS čitanje
Foto: Aleksandar Dimitrijević

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u proces prognoziranja potrošnje i potražnje za električnom energijom uveo tehnologije mašinskog učenja i veštačke inteligencije kako bi smanjio gubitke u proizvodnji i distribuciji, saopštilo je to javno preduzeće.

U saopštenju se navodi da se preciznijom prognozom potražnje za strujom proizvodnja, snabdevanje, distribucija i trgovina električnom energijom u Srbiji može odvijati na efikasniji način, uz optimalne troškove.

- U želji da svoj rad učine efikasnijim i unaprede proces prognoziranja potrošnje i potražnje za električnom energijom, u kompaniju su se odlučili za korišćenje Microsoft rešenja za mašinsko učenje. Rezultat ovakvog pristupa je pojednostavljen unos i vizualizacija podataka i mogućnost predikcije tražnje za električnom energijom u dužem vremenskom periodu, dok su vreme potrebno za predikciju i mogućnost grešaka smanjeni van svih očekivanja kompanije, navode u EPS-u.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi