Samit G7, Emanuel Makron
Tanjug/AP
Samit G7, Emanuel Makron

Tanjug/AP

Samit G7, Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Dramatične izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno odgovornijim zemljama severne Evrope da moraju pristati na zajedničko finansiranje oporavka pod uslovima južnih zemalja ili Evropska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Makron je u Jelisejskoj palati dao intervju za Fajnenšel tajms u kojem je poručio kako EU „nema izbora“ nego „da izda zajednički dug sa zajedničkim garancijama“, a kako bi se finansirale članice prema njihovim potrebama.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Printscreen

Foto: Printscreen

- Ako ovo ne učinimo danas, kažem vam da će populisti pobediti – danas, sutra, dan nakon toga, u Italiji, možda Francuskoj i drugde - dramatično je naglasio Makron.

Francuska traži dodatnih 400 milijardi evra alokacije iz EU budžeta na sredstva koja su već osigurala Evropska centralna banka i ostale EU institucije. Na pitanje šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum oko takvog fonda, hoće li doći do kolapsa evrozone, Makron je odgovorio eksplicitno:

Očigledno je da se u EU odvija ogromna finansijska drama, kao i da su juže zemlje svesne kako dugoročno više ne mogu kontrolisati putanje fiskalnih dugova. Istovremeno, sada su već i javne finansije severnih zemalja takođe vrlo zategnute pa ne žele ugroziti svoje nacionalne ekonomske, zdravstvene i socijalne sisteme pomažući jugu.

Tajvan, korona virus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U situaciji kad značajno rastu prinosi odnosno cena italijanskog duga u odnosu na cenu po kojoj se zadužuju Nemci, očigledno je da se upravo čistom finansijskom mehanikom trenutno još više produbljuje jaz između grupe južnih i severnih zemalja.

Merkel i Makron

EPA/Christophe Petit Tesson

Merkel i Makron, Foto: EPA/Christophe Petit Tesson

- Mi ćemo nacionalizovati nadnice i P&L (profit and loss – finansijske račune) skoro svih naših biznisa… Sve naše ekonomije, uključujući one liberalne to rade. To je protiv svih pravila, ali je tako.

Makron je rekao kako je u konstantnom dijalogu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Markom Ruteom oko finansiranja oporavka EU. Uz to je podsetio kako se ne bi trebala ponoviti greška kakvu je napravila Francuska kad je nakon Prvog svetskog rata insistirala na repatrijaciji od Nemačke, što je rezultiralo Hitlerovim populizmom i katastrofom Drugog svetskog rata. Makron smatra kako danas svetu treba nešto poput Maršalovog plana ili „helikopterskog novca“.