Biro NZS red čekanje
Alo!/Vladimir Marković
Biro NZS red čekanje

Alo!/Vladimir Marković

Biro NZS red čekanje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Zaduženi u švajcarskim francima dobiće otpis od oko 40 odsto glavnice.

List navodi da će se danas na stolu naći prečišćen predlog leks specijalisa, oko kojeg su se usaglasili država, bankari i dužnici.

Na papiru je ponuda u kojoj će država učestvovati u trošku sa 15 odsto pokrivene glavnice, banke "opraštaju" između 22 i 23 odsto, a dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta. Kada se saberu sve ove brojke, moguće je minimalno odstupanje od 40 odsto za plus/minus 0,5 procenata, navodi list.

Pročitajte još:

Procenat otpisa trenutne glavnice, oko koga su se danima nadgornjavali bankari i zaduženi je, praktično, kompromis koji je država ponudila između bankarski izračunatih 30 odsto otpisa i 50 odsto koliko su tražili dužnici.

Država je "presekla" u još jednoj stvari: leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo one sa glavnicom od oko 50.000 evra, što je bio zahtev banaka.

Država će svakako da učestvuje u nadomeštanju dela troškova bankama. Sigurno je da će veći teret otpisa da podnesu banke, a tačan udeo državnog troška se kreće od 30 do 40 odsto u ukupnom otpisu. Zaduženi u švajcarskim francima bankama duguju, prema poslednjim podacima, još 540 miliona evra.