Novac, dinari
Shutterstock
Novac, dinari

Shutterstock

Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je za RTS da je bilo u planu da se prijavi oko 10.000 ljudi.

- Mi već sada imamo zahteve i registraciju za preko 20.000 ljudi, od čega je oko 14.500 iskazalo svoje interesovanje za konkretne pozicije i konkretne poslodavce. Zato je ovo i prilika da pozovemo i one koji još uvek nisu podneli svoje zahteve da to do ponoći urade - poručio je Martinović.

Objasnio je da uglavnom mogu da se prijave lica s najmanje srednjom stručnom spremom, kao i da oni i dominiraju sa oko 60 odsto prijava, a preostali deo je s visokim obrazovanjem. Ukazao je i da su poslodavci iskazali tražnju u približno istom procentu lica sa srednjom stručnom spremom.

Najviše se prijavljuju lica iz oblasti administracije, ekonomije, prava, zdravstvene zaštite, ali i iz tehničko-tehnoloških nauka.

- Videćemo kakav će biti bilans. Ono što je bitno je da je oko 3.500 nezaposlenih već izabrano od strane poslodavaca, u okviru ovog broja oko 14.500 koji imaju konkretne prijave. Imamo dobru konkurenciju i kod poslodavaca i kod nezaposlenih lica. To je odličan program, još jedna antikrizna mera Vlade - istakao je Martinović.

Martinović je naveo da je definisana mogućnost i režim za poslodavce koji, takođe, mogu isti iznos da uplate. Nisu u obavezi, ali veruje da će veći broj poslodavaca, da bi zadržao ljude koji im trebaju, angažovati i svoja sredstva.

Radnici, posao

Alo!/Dejan Briza

Radnici, posao, Foto: Alo!/Dejan Briza

Nije bilo masovnih otpuštanja radnika

Ocenio je da su mere Vlade obezbedile punu stabilnost i da je ekonomija pokazala jednu specifičnu otpornost i fleksibilnost u ovom periodu.

Istakao je i da nije bilo otpuštanja i svi indikatori na tržištu rada pokazuju da nema negativnih tokova, kao i da sve to može da se ilustruje i kroz trenutnu anketu o radnoj snazi.

- Mi već godinu dana imamo stopu nezaposlenosti koja je ispod 10 odsto, sada je na istorijskom minimumu 7,3 odsto. S druge strane, broj lica na našoj evidenciji je prvi put pao ispod 500.000 – sada je 495.000. Broj lica koji prima naknadu za slučaj nezaposlenosti je ovaj put najmanji, negde za oko 5.000 manji u odnosu na mart ili u oktobru prošle godine, što znači da nije bilo masovnih otpuštanja - zaključuje Marinović.

Takođe, očekuje takve tokove najmanje do kraja godine do kada traje dejstvo antikriznih mera Vlade Srbije.

Martinović veruje da će i naredna godina pokazati stabilnost i da će stopa nezaposlenosti ostati na nivou zemalja Evrozone.

Pročitajte još:

Komentari (1)

N.N

08.11.2020 13:58

Sta je sa onima sto nemaju posla- 20 I vise. god.