Novac, isplata, šalter
Tanjug/Filip Krainčanić
Šalter

Alo!/Rajko Ristić

Šalter, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Nova informacija je i da će svi vakcinisani, stariji od 16 godina dobiti po 3.000 dinara. Rok za prijavu je 15. jun, a u narednim danima biće objavljeni i svi detalji vezano za ovaj vid "nagrade".

Činjenica je da će građani dobijati novac od države po nekoliko osnova i tokom narednih 6 meseci, a "Blic BIznis" vam donose sve detalje koji su do sada poznati.

Penzioneri će u četvrtak, 6. maja, dobiti prvih 30 evra. Drugih 30 evra stiže im u novembru, a dodatnih 50 u septembru. Najstariji građani se ne prijavljuju za ovu pomoć, već će im ona automatski biti uplaćena na račune. Od države će dobiti ukupno oko 13.000 dinara, na koje mogu da dodaju još 3.000 ako su vakcinisani. Da li treba da se prijavljuju za ovih 3.000 biće objavljeno narednih dana.

Za korisnike socijalne pomoći uplata 7. maja

Ni korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni ne treba da se prijavljuju za pomoć. Prvih 30 evra dobiće u petak, 7. maja, a drugih 30 evra u novembru. I oni će ukoliko su vakcinisani imati pravo na dodatnih 3.000 dinara.

Nezaposlenima važan i jun

Svi građani koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) dobiće svojih 60 evra kao i ostali, u maju i novembru. Dodatnih 60 evra, po osnovu nezaposlenosti, dobiće u junu i za taj iznos nije potrebno da se posebno prijavljuju. Njima dakle sleduje nešto više od 14.000 dinara, plus dodatnih 3.000 dinara ako su primili cepivo.

Siniša Mali

printskrin

Siniša Mali, Foto: printskrin

Prva rata na računima do 20. maja

Svi punoletni građani Srbije mogu računati na državnu pomoć od 60 evra koju će dobiti u dve "rate", u maju i novembru. Njima će isplata krenuti 12. maja i biće završena 20. maja. Oni koji su se vakcinisali, ili to urade do kraja maja, dobiće na račun i dodatnih 3.000 dinara.

Poklon vaučeri

Dodatni podsticaj vakcinaciji obezbedio je i jedan beogradski tržni centar, u kome od četvrtka počinje organizovano vakcinisanje građana. Naime, oni su najavili da će prvih 100 građana koji se vakcinišu 6. maja dobiti kao poklon vaučere za kupovinu u iznosu od 3.000 dinara, dok će prvih 50 koji se vakcinišu 7. maja biti nagrađeno vaučerom od 5.000 dinara.

Kako da se prijavite?

Prijave za novčanu pomoć države počele su 28. aprila, a do sada se, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prijavilo više od 5 miliona građana. Oni koji to još nisu uradili, imaju rok do 15. maja.

Prijava za 60 evra

Printscreen

Prijava za 60 evra, Foto: Printscreen

Od 5. maja moguća je i telefonska i elektronska prijava, preko preko sajta Uprave za trezor. Kada uđete na sajt idp.trezor.gov.rs, treba da kliknete na polje "Podnošenje prijave" i unesete svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, treba da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Ako se prijavljuju telefonski, na broj 0800 101 100, građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Podaci koji treba da ostave isti su kao i kod elektronske prijave.

Ako pri proveri statusa prijave za jednokratnu novčanu pomoć od 60 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu. Ukoliko ste dali pogrešne podatke prijavu možete da ponovite.