Novac, pare, dinari
Shutterstock
Novac, pare, dinari

Shutterstock

Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock

Tokom vikenda u Srbiji i Svetu obeležen je Svetski dan vodiča, a da bi se neko zaista i zvao vodičem u Srbiji, potrebna mu je licenca.

Vlada veliko interesovanje, ali je poznato da mnogi odustaju nakon prvih testova. Iako turistima deluje inspirativno, prema rečima Borisa Tota, koji je stekao zvanje turizmologa i turističkog vodiča, iza svakog profesionalca su godine odricanja, priprema i učenja. Kada je neko zaposlen u turističkoj agenciji to ne znači i da je vodič.

Tot kaže da turistički vodič, ako želi da radi samostalno, ima pravo da bude preduzetnik.

- U tom slučaju su dužni da plaćaju porez i doprinose. Frilenseri su otvoreni za svaku agenciju, ali moraju da imaju ugovor sa agencijama – kaže Tot.

U manjim gradovima vodiči obično imaju stalni posao pored kojeg su angažovani za vođenje. Registrovani kao privrednici mogu solidno da žive od zarade, a oni kojima je to dopunski posao, po turi imaju dnevnicu od dve do sedam hiljada dinara. Pojedinci su i bolje plaćeni, ali ima i onih koji pristaju da "za 3000 budu ceo dan vodiči na dabldekeru", što na prvi pogled nije loše, ali, taj novac nije dovoljan za tri obroka, rad, organizaciju, brigu i edukaciju.

Pare, dinari, novac

Shutterstock

Pare, dinari, novac, Foto: Shutterstock

U većim gradovima su veće dnevnice.

- Lokalni vodič u većem gradu u Srbiji za klasično razgledanje grada za strance može da dobije 40 do 50 evra. Za celodnevbno angažovanje 60 do 70. Istovremeno, u Budimpešti vodič za dva sata dobije 80 evra, a za ceo dan 150. A Austriji vodiči za dva sata dobijaju oko 150 evra, a za ceo dan 300, dok se u Italiji nekoliko sati plaća 200 evra, a ceo dan i više od 300 evra – kaže turistički vodič i turizmolog.

Zarade u agencijama su prosečne, zavise od agencije do agencije, a uz bolju platu idu i veće obaveze, naročito u većim agencijama. Kreću se od oko 50000 dinara, ali to ne važi za vodiče, "jer njihov rad i zaradu ne treba mešati". Ako je vodič ujedno i službenik u ugovoru u radu se ne navodi rad vodiča, već to spada u odvojen posao.

Da bi neko bio turistički vodič u Srbiji mora da ima najmanje završenu srednju školu i položen ispit pri Ministarstvu za turizam, trgovinu i telekomunikacije.

- U stranim državama, Italiji ili Austriji, taj kurs traje dve do tri godine i bazira se isključivo na određene gradove. Lokalni vodič u Veneciji nema pravo da vodi u Firenci. Kod nas kurs traje godinu dana i potrebno je da se osim maternjeg jezika govori još jedan strani jezik, a prednost je ako se govori više jezika. Polaže se teorijski deo i praktični. Mora se detaljno i dobro poznavati Srbija, njena istorija, geografija, gradovi – kaže Tot.

Pare, novac, zarada, dinari, dinar

Shutterstock, ilustracija

Pare, novac, zarada, dinari, dinar, Foto: Shutterstock, ilustracija

Odlike dobrog vodiča

Dobar turistički vodič je najčešće onaj koji ima završen fakultet iz oblasti istorije umetnosti, ili religije. I pored toga edukacija ne prestaje.

- Turistički vodič ne uči samo iz knjiga, već i na terenu mora da prepozna prostor, maršutu, da ume da usmeri druge. Smatra se da mora da bude harizmatičan i da ima osobine koje će mu pomoći da privuče slušaoce. Na radnom stolu ima mnogo knjiga, mapa, bajke, anegdote. Literatura je dostupna, ali treba znati izabrati pravu – kaže Tot.

Mnogi već rade u agencijama i naknadno završavaju kurs za vodiča. U svakoj državi turistički vodiči moraju biti državljani te države i ako možda nisu, moraju posedovati licencu te države. Tako osoba koja ima srpsku licencu nema pravo da govori na tlu Italije.

Vodiči se uglavnom specijalizuju za određene teme i regione. Tot voli da sarađuje sa lokalnim vodičima iz Srbije, jer oni koji rade na Zlatiboru sigurno bolje znaju taj kraj od njega kome su sve priče Subotice i okoline u malom prstu. Zato lokalni vodiči imaju prednos u odnosu na druge krajeve u kojima žive. Znaju zanimljivosti kojih nema u knjigama, a ta vrsta znanja je najinteresantnija turistima.

- Primećujem da svi vodiči imaju specifičan stil odevanja, a najvažnije je da budu uredni i pristojni. Mnoge agencije imaju i uniforme. Licenca mora da bude istaknuta – ističe Tot i dodaje da vodič mora dobro da vlada znanjem.